S-a trezit Scripcaru. Ce spune de ansamblul de locuințe din zona Șchei?

Nimeni nu are dreptul, în acest moment, să construiască vreun ansamblu de locuinţe în zona Şchei. Oamenilor li se vinde o iluzie.

 

Astăzi, 28 iunie, primarul George Scripcaru a avut întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei Arhitect Şef şi ai Poliţiei Locale, întâlnire la care au fost invitaţi şi consilierii locali din Comisia 2 de urbanism. Scopul întâlnirii a fost discutarea propunerilor Municipalităţii pentru modificarea H.G. nr. 525/1996, pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism.

 

În cadrul discuţiilor s-a plecat de la un caz concret, cel al promovării unei dezvoltări imobiliare, American Dream, din zona Coasta Vacii, pentru care nu există nici o autorizaţie de construire sau vreun alt demers, cu excepţia a două certificate de urbanism eliberate în luna aprilie.

 

Referindu-se la această situaţie, primarul George Scripcaru a declarat:

,,Singurele documente eliberate în zona respectivă sunt două certificate de urbanism, eliberate la solicitarea proprietarului a două terenuri de aproximativ 40.000 de m.p. Aceste certificate nu reprezintă altceva decât un document de informare cu privire la coeficienţii de urbanism aferenţi unei anumite zone. Nimeni nu are dreptul să construiască sau să demareze lucrări până nu deţine o autorizaţie de construire. Ce fac cei care promovează acea dezvoltare imobiliară pe internet nu reprezintă altceva decât promovarea unei iluzii. În acest moment nu se ştie dacă reţelele din zonă au capacitatea necesară pentru o dezvoltare imobiliară de asemenea dimensiuni, dacă se încadrează în coeficienţii de urbanism, dacă respectă condiţiile de înălţime, distanţă, dacă străzile din zona respectivă pot prelua maşinile aferente acelor apartamente etc. Sunt doar nişte poze frumoase pe internet. Este unul dintre cazurile în care cineva promite ceva ce nu are încă şi s-ar putea să nu aibă niciodată.”

Avînd în vedere această situație, edilul îi îndeamnă pe toți cei care sînt interesați, în general, să cumpere un apartament într-o zonă rezidențială în dezvoltare, să verifice dacă respectivele construcții sînt autorizate. “Pînă acum, de cînd sînt eu primar, au existat doar două persoane care au venit la primărie să se intereseze dacă ceea ce vor să cumpere este real și are autorizațiile de construire eliberate. Este foarte puțin, avînd în vedere că în Brașov se vinde foarte mult înainte de construire”, a completat primarul George Scripcaru

 

Referindu-se la această zonă şi la proiectele care se pot dezvolta acolo, arhitectul-şef al Municipiului, Marilena Manolache a declarat:

“În următoarea comisie de urbanism de săptămîna viitoare, direcția Arhitect-Șef va prezenta o analiză a situației urbanistice din zona Warthe-Coasta Vacii, pentru a decide ce se va întîmpla în următoarea perioadă cu PUZ-ul din zonă, având în vedere că acesta mai este valabil până în septembrie. Propunerea noastră va fi de a nu prelungi valabilitatea acestui PUZ, de a reduce indicatori de urbanism din zonă, de a majora distanța dintre clădiri și limita de proprietate, de la 2 metri cât prevede Codul Civil, la jumătate din înălțimea constucției, precum şi alte modificări care vor asigura o dezvoltare durabilă a zonei”.

 

Totodată, refeindu-se la lucrările demarate pentru drum, primarul a mai precizat. “De mai multă vreme am constatat că în zonă se derulează anumite lucrări pentru care eu nu am semnat nicio autorizaţie, astfel că le-am cerut celor de la Poliția Locală și Direcția Arhitect-Şef să verifice despre ce este vorba, mai ales că am primit şi o sesizare în acest sens de la unul dintre cetățenii din Șchei. Astăzi putem spune clar că lucrările care s-au executat acolo, fără nicio autorizație, reprezintă o infracţiune”.

În aceste condiții, Poliția Locală, care are atribuții pe disciplina în construcții, a depus, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, o plângere penală. “Construirea fără autorizație este infracțiune. Noi am constatat-o și am depus o plîngere penală, solicitând tragerea la răspundere a celui care a executat lucrările și oprirea acestora”, a spus Nicolae Aldea, șeful Poliției Locale Brașov.

 

Tot în acestă perioadă, reprezentanţii Primăriei şi ai Poliţiei Locale au făcut verificări pentru a identifica modul în care au ajuns utilajele în zona respectivă, având în vedere faptul că aveau nevoie de permise de liberă trecere, iar acestea nu se pot elibera fără a ataşa şi o autorizaţie de construire valabilă. Astfel s-a constatat că, cel puţin în cazul unui utilaj, s-a solicitat permis de liberă trecere pentru a ajunge la un şantier unde lucrările se desfăşurau în baza unei autorizaţii de construire, pe str. După Inişte, dar utilajul a ajuns, ilegal, pe amplasamentul situat pe Coasta Vacii. Reprezentanţii Poliţiei Locale vor continua cercetările pentru a vedea în ce condiţii proprietarul construcţiei de pe strada După Inişte a acceptat să facă acest demers, ştiind că utilajele respective nu vor lucra la el. În acelaşi timp, polițiștii locali vor rămîne în zonă pentru a vedea cum vor fi recuperate şi transportate utilajele de pe amplasament, având în vedere că proprietarul lor nu are dreptul la emiterea unui permis de liberă trecere.

 

În ceea ce priveşte modificarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului general de Urbanism, primarul a precizat că una dintre propunerile Braşovului va fi ca la momentul eliberării autorizaţiei de construire, proprietarul terenului să facă dovadă că deţine echiparea edilitară necesară acelei dezvoltări, respectiv, posibilitatea conectării la o reţea de canalizare dimensionată pentru nevoile acelei dezvoltări, de asmenea reţele de apă, curent, gaz care să asigure necesarul pentru acea zonă, că străzile de acces spre zona respectivă vor face faţă noului fluxul de maşini. Doar după aceea va putea demara lucrările de construire.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: