S-a stins din viață omul declarat ”Tezaur Uman Viu” al Patrimoniului Mondial UNESCO

Dumitru Sofonea, meşterul cojocar care a ridicat la rangul de artă o îndeletnicire ancestrală a poporului român, a trecut la cele veşnice.
Dumitru Sofonea s-a născut la 24 septembrie 1935, în satul Drăguș. Încă din copilărie a îndrăgit şi a deprins meștesugul prelucrării pieilor și arta cojocăritului de la tatăl său, lucrând încă din clasa a III-a în atelierul acestuia. Întreaga viaţă, Dumitru Sofonea a lucrat pentru oamenii din sat, din întreaga zonă a Țării Oltului, iar cu timpul a primit comenzi din tot mai multe zone ale României, mai ales de la membrii ansamblurilor folclorice.
Personalitatea cojocarului Dumitru Sofonea s-a conturat în timp, devenind un reprezentant emblematic pentru meșteșugul artistic pe care l-a învățat, l-a îmbogățit morfologic și ornamental, l-a promovat și l-a transmis copiilor, Maria-Aurica, Livia, Elena și Dumitru, cu strămoșeasca poruncă de a-l păstra și a-l da mai departe generațiilor viitoare.
Dumitru Sofonea a lucrat cu multă măiestrie căciuli, cheptare înfundate pentru bărbați și femei, cojoace înflorate, fără guler, bondițe, cojoace ciobănești pentru zilele de sărbătoare.
De-a lungul anilor, meşterul a participat la numeroase expoziții organizate de către Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – București și Muzeul Civilizației Populare Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu, dar şi la târguri și expoziții internaționale.
În anul 2010, Dumitru Sofonea a primit titlul de Tezaur Uman Viu al Patrimoniului Mondial UNESCO, drept recunoaştere a meritelor sale de păstrător și transmițător al culturii tradiționale. În anul 2015, meşterul cojocar a fost decorat de preşedintele României cu medalia „Meritul Cultural” clasa a III-a.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: