România, trimisă în fața Curţii de Justiţie a UE pentru că nu a închis depozitele de deşeuri. Brașov, singurul UAT din județ care nu a făcut nimic cu cele 2 gropi

Municipiul Brașov este singurul UAT din județ care nu a făcut deloc pași pentru închiderea celor două gropi. Dacă alte orașe cum este Săcele care deja a închis groapa sau Zărnești unde procedurile sunt finalizate în proporție de 80% au reușit să se miște repede, Brașovul stagnează, nu are nici documentația pregătită.

Comisia Europeană a hotărât vineri să trimită din nou România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curţii din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea obligaţiilor sale în privința depozitelor de deşeuri (Directiva 1999/31/CE), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

România avea obligaţia ca, până la 16 iulie 2009, să închidă şi să reabiliteze toate depozitele de deşeuri care nu au obţinut o autorizaţie de funcţionare. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat că România nu şi-a respectat această obligaţie cu privire la 68 de depozite de deşeuri, potrivit comunicatului citat de Agerpres.

Nici la Brașov lucrurile nu merg bine. Primăria Municipiului Brașov nu a realizat nici măcar proiectul pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme din zona Timiş-Triaj, iar în cazul celorlalte 4 rampe de gunoi, aflate în Victoria, Zărnești, Făgăraș, Codlea procedurile sunt realizate în proporție de aproximativ 40%. Primăria Săcele este singura din județ care a reușit să închidă depozitul de deșeuri.

România riscă să plătească sancţiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre a Curții până la asigurarea conformităţii.

La trei ani de la pronunţarea hotărârii din 2018, România a închis şi a reabilitat 24 de depozite de deşeuri. Aşadar, 44 de depozite nu au fost încă închise, iar pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrările necesare de reabilitare. Pentru a se conforma hotărârii Curţii, România trebuie să ia toate măsurile necesare, astfel încât să se asigure că aceste depozite de deşeuri sunt cât mai curând posibil închise, sigilate şi reabilitate din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate şi pentru mediu, potrivit Digi24

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: