România se împrumută ca să ofere ajutoare. De ce nu dispar companiile de stat care înregistrează pierderi de miliarde de lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va contracta noi împrumuturi în prima lună a anului. 4,5 miliarde de lei și-a propus MFP să ia în ianuarie de la băncile comerciale, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, anunță AGERPRES.

Din păcate, banii merg tot pe ajutoare. Dacă sectorul Horeca are într-adevăr nevoie de susținere în această perioadă, sunt sectoare care s-au descurcat financiar și pe timp de pandemie. Cu toate acestea, Guvernul Orban a aruncat cu bani spre aceste companii. Este și cazul trusturilor media care au primit milioane de euro pe perioada anului trecut.

Bani au primit și alte companii care au profitat de ajutoarele oferite pe timp de pandemie. Chiar dacă România se confruntă cu probleme financiare, guvernul PNL-USR nu îndrăznește să desființeze companiile și agențiile de stat neprofitabile, care lasă lunar găuri imense în bugetul statului. Nici nu concediază ”clientela politică”, care s-a lipit de funcții bine plătite la stat. De asemenea, liberalii și useriștii nu se ating încă de pensiile speciale, deși, cadru legal au, dar și majoritate în Parlament.

Companiile de stat din Romania înregistrează pierderi care însumeaza 55 de miliarde de lei, respectiv 6% din Produsul Intern Brut (PIB). Când era în opoziție, liberalul Florin Cîțu susținea că aceste companii trebuie să dispară. A trecut timpul, sunt aproape 2 ani de la aceste declarații, Cîțu a fost ministru al Finanțelor, acum este premier, dar nu a luat nicio măsură în această direcție.

 

 

One thought on “România se împrumută ca să ofere ajutoare. De ce nu dispar companiile de stat care înregistrează pierderi de miliarde de lei

  • 4 ianuarie 2021 la 10:30
    Permalink

    Au susținut că nu pot schimba nimic pentru că n-au majoritatea parlamentară: acum o au, dar îi doare-n bascheți de tot ce-au spus atunci. Punct.

    Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: