Rolul MET în Proiectul „CAPITALA DACIEI – MUZEU VIU AL PATRIMONIULUI CULTURAL EUROPEAN”

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA. Rolul Fundației Mihai Eminescu Trust este de a implementa acțiuni de revitalizare și promovare a monumentului, cu începere din a șaptea lună a proiectului.

Care este rolul MET în proiectul Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european? Iată, concret și foarte pe scurt, care sunt activitățile proiectului de care suntem responsabili.

(A.3. 8 ) Vom realiza o aplicație IT ce va fi instalată și gestionată de pe ecranul telefonului și al tabletei și care va reda într-un mod inedit istoria monumentului.

(A.3.9) MET va realiza și asigura mentenanța unei pagini web destinate proiectului, cu informații în variantă bilingvă, română-engleză.

(A.3.10) Ne vom ocupa totodată cu organizarea a 6 ateliere de fierărie și confecții metalice dacice pentru copii și tineri.

(A.3.11) Vom pune la cale două târguri meșteșugărești. Ele se vor numi „Meșterim – Educație culturală prin experimentare și demonstrare”.

(A.3.12) O altă activitate interesantă este organizarea unei formări a adulților și a tinerilor din zonă alături de experți internaționali, care va purta titlul „Protectorii patrimoniului arheologic European – Sarmizegetusa”. Cel puțin 50 de adulți și tineri din comunitate vor fi incluși în această activitate.

(A.3.13) Școala de vară pentru copii „Micul arheolog” va fi organizată în două ediții.

(A.3.15) Tot noi suntem responsabili cu achiziționarea serviciilor pentru asigurarea vizibilității proiectului. Aici este vorba de flyere, broșuri și infografice – câte o mie de exemplare din fiecare.

Anul acesta colegii responsabili cu acest proiect pregătesc cu grijă contractarea serviciilor și a facilitatorilor activităților noastre, precum și de cele care țin de vizibilitatea proiectului, mai precis: pagina web, flyerele, broșurile și infograficele, urmând ca, de anul viitor, să realizăm și restul activităților alocate nouă.

Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european este numele proiectului al cărui promotor este Consiliul Judetean Hunedoara
și care are ca parteneri Fundația Mihai Eminescu Trust și Møre og Romsdal fylkeskommune.

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA. Rolul Fundației Mihai Eminescu Trust este de a implementa acțiuni de revitalizare și promovare a monumentului, cu începere din a șaptea lună a proiectului.

Finanțarea nerambursabilă pentru acest proiect este de 1.897.384,23 euro, la care se adaugă contribuția Consiliului Județean Hunedoara în valoare de 848.865,92 euro.

Durată totală a proiectului este de 42 de luni, iar locul de implementare este satul Grădiştea de Munte, comuna Orăştioara de Sus, aflată în judeţul Hunedoara.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.roEEA and Norway GrantsProgramul RO-Cultura#eeagrants#rocultura

Detalii generale despre proiect pot fi regăsite și aici:
https://www.facebook.com/cjhunedoara/photos/a.693299707425234/3033370196751495/

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: