Rețelele aeriene au dispărut de pe domeniul public și de pe majoritatea fațadelor din Brașov

Consiliul Local a adoptat în luna septembrie 2004 Hotărârea nr 486, având ca obiect desfiinţarea reţelelor edilitare aeriene şi pozarea acestora subteran. Hotărârea precizează că se interzice amplasarea aeriană pe stâlpi sau pe faţadele clădirilor a reţelelor edilitare (electrice, telefonice, fibră optică, ş.a.), de la data intrării sale în vigoare, și că vor fi dezafectate toate reţelele edilitare aeriene existente, precum şi stâlpii de susţinere ai acestora, iar rețelele vor fi pozate numai subteran.
Cu excepția iluminatului public, care este rețeaua care aparține municipalității, restul rețelelor supraterane sunt deținute de companii private, care trebuie să realizeze aceste lucrări de pozare în subteran pe cheltuială proprie. Electrica deține cea mai complexă rețea dintre toate, inclusiv la nivelul racordurilor cu beneficiarul final, și rețeaua care presupune și costurile cele mai mari pentru pozarea în subteran.
În acest context, provocarea cea mai mare a fost de a corela lucrările de investiții ale municipalității, Electrica și ale celorlalți operatori deținători de rețele supraterane, și implicit bugetele anuale pentru aceste investiții, astfel încât lucrările de pozare în subteran a rețelelor existente să se realizeze concomitent.
Anual, există întâlniri periodice între municipalitate, reprezentanții Electrica și ai celorlalți rețeliști, în care fiecare parte își prezintă intențiile de investiții în rețele edilitare și bugetele alocate, astfel încât să se realizeze această corelare a lucrărilor.
În același timp, de la data intrării în vigoare a hotărârii menționate, toate lucrările noi s-au realizat cu pozarea în subteran a rețelelor, iar lucrările de reabilitare străzi, reamenajare intersecții etc au inclus și pozarea în subteran a rețelelor supraterane existente. Totodată, biroul autorizări construcții din cadrul Primăriei nu a mai eliberat autorizații pentru realizarea de rețele supraterane, ci doar subterane.
În prezent, în urma lucrărilor de modernizare edilitară, rețelele aeriene au dispărut de pe domeniul public și de pe majoritatea fațadelor din întreg orașul. Au mai rămas doar unele străzi, în special de case, din câteva cartiere: Șchei, str Dobrogeanu Gherea, zona de case din Noua, Craiter, câteva străzi în Scriitorilor (BP Hașdeu, str Ștefan cel Mare), zona dintre Griviței și Aurel Vlaicu, zona de case dintre str Grigore Ureche și Buzești (Bartolomeu), zona str Cloșca, Căprioarei, 8 martie (Brașovul Vechi), iar în Stupini, încă mai sunt 80% dintre rețele suprateran.
Mai ales în Șchei, intervenția este extrem de costisitoare și dificilă din cauza lipsei de acces pe unele străzi, a pantelor și a străzilor înguste.
În aceste cazuri, majoritatea rețelelor supraterane rămase sunt cele electrice și de iluminat public, iar pozarea lor în subteran depinde de investițiile Electrica.
Totuși, părerea specialiștilor este că și în aceste cazuri Electrica va face investițiile necesare într-un timp destul de scurt, în condițiile în care rețelele aeriene existente sunt dimensionate după proiecte din anii ‘50 -’60, care trebuie modernizate și aduse la capacitățile noi de consum, mult mai mari.
Lucrări recente de pozare în subteran a rețelelor: Stejăriș-Calea Poienii, Cosmești, Abatorului, Lânii, zona de case din Florilor.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: