Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești

Din palat la colibă, de la U.S. Institute of Peace la biserică, de la modern la tradițional, de la români la irlandezi, canadieni și americani, proiectele noastre au respectat stilul Reginei Maria. A fost frumos, emoționant și neconvențional !

Astăzi la Casa Sfatului din Brașov a fost organizat un eveniment care a reunit proiectele dedicate Reginei Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești.

 

În Piața Sfatului a fost redeschisă expoziția de fotografie istorică dedicată pasiunii cu care suverana României Maria a iubit arta populară românească. Este expoziția care în anul 2018 a fost prezentată la Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Bran – secția etnografică, Piața Unirii din Oradea și Festivalul de Film și Istorii Râșnov, dar și în străinătate la Dublin, mai întâi în centrul Robert Emmet Community, în cadrul Culture Night, apoi și la Gala Centenar organizată cu ocazia Zilei Naționale a României; la Montreal, în centrul multicultural din Côte-des-Neiges dar și la Consulatul României din Quebec; la Washington D.C., în cadrul Alianţa Gala Awards 2018 organizată la United States Institute of Peace și în bisericile românești ,,Sf. Andrei” din Potomac (Maryland) și ,,Sf. Cruce” din Alexandria (Virginia).

Povestea proiectului cultural Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, itinerat în perioada septembrie – noiembrie 2018, în Irlanda, Canada și Statele Unite, este prezentată într-o expoziție de fotografie deschisă astăzi în Casa Sfatului.

Pe lângă vernisajul expoziției, programul evenimentului de astăzi a cuprins o parte din atelierele de artă populară prezentate în străinătate (crestături în lemn, pictură icoane pe sticlă și încondeiat ouă). De asemenea, a avut loc și atelierul pentru colorat replici după litografii și cărți poștale românești din perioada reginei. Atmosfera ,,regală” de sărbătoare a fost întregită de poveștile pentru copii scrise de Regina Maria, ascultate de oaspeții Casei Sfatului în lectura doamnei Irina Margareta Nistor.

Alături de publicul prezent la vernisajul expoziției, 50 de copii s-au bucurat de atelierele dedicate Reginei Maria.

Despre stilul Regina Maria au conferențiat istoricul Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, istoricul de artă Mircea Hortopan, director patrimoniu Muzeul Național Peleș, Alin Olărescu, șef lucrări în cadrul Departamentului de Prelucrarea Lemnului și Designul Produselor din Lemn – Facultatea de Ingineria Lemnului din Brașov, și gazda evenimentului, istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Discursul muzeal al proiectului Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești a fost îmbogățit de expoziția de design de mobilier inspirat de stilul Regina Maria. Piesele de mobilier au fost create de către studenții Universității Transilvania Brașov în cadrul unui proiect derulat în acest an de Asociația Forums cu finanțare AF.C.N. Cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie Brașov, expoziția beneficiază și de piese de patrimoniu din colecțiile regale de mobilier de la Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni și Muzeul Național Bran.

Expoziția Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești va rămâne deschisă publicului la Casa Sfatului până în 15 ianuarie 2019.

 

Proiectul cultural Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești este realizat de Asociația Forums.

Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul sesiunii de selecție a manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și a Primului Război Mondial.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: