Recursul compensatoriu, canalul prin care infractorii scapă de pușcărie, trebuie blocat!

  • . Partidul Național  Liberal a arătat încă de la adoptarea actului normativ privind instituirea mecanismului de recurs compensatoriu (Legea nr.169/2017) că această procedură nu reprezintă soluția pentru aducerea sistemului penitenciar la standardele minimale cerute de CEDO ci este o grațiere mascată acordată corupților, violatorilor și criminalilor.
  • Recursul compensatoriu a fost stabilit ca sumă de zile compensate raportate la pedeapsa de executat în condiții necorespunzătoare și nu ca o condiție cumulativă pentru dobândirea vocației la liberare condiționată.
  • Președintele României, dl. Klaus Iohannis a considerat recursul compensatoriu ca fiind o unealtă legislativă pusă la dispoziția persoanelor condamnate pentru a-și deschide calea spre noi infracțiuni. A avut mare dreptate.
  • În prezent cei care își propun să săvârșească infracțiuni își calculează riscul de condamnare, cuantumul pedepsei, incluzând reducerea de care ar beneficia prin recurs compensatoriu. PSD a inventat grațierea permanentă!!!
  • Se naște întrebarea de ce PSD refuză cu obstinație să discute, în Parlament, legea de abrogare a recursului compensatoriu, inițiată de PNL? Răspunsul este simplu: pentru că are infractori în pușcărie pe care îi vrea liberați cât mai repede (a se vedea cazul fostului președinte PSD).
  • Exemplu de refuz al PSD pentru a discuta și adopta legea de abrogare a recursului compensatoriu:

– PNL a cerut discutarea legii de abrogare, în august 2019, în cadrul sesiunii extraordinare, PSD s-a opus;

– PNL a cerut în scris discutarea legii de abrogare în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, marți, 17 septembrie 2019, PSD s-a opus;

– PNL a cerut, miercuri, 18 septembrie 2019, introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, a proiectului de abrogare a recursului compensatoriu, PSD s-a opus;

  • Este oare interesul PSD de  protejare a infractorilor mai presus de dreptul la siguranță publică, de dreptul la viață și integritate fizică ale cetățenilor români? Faptele arată că da, PSD pune interesul propriu, „interesul de gașcă”, mai presus de drepturile cetățenilor români.
  • Adresez încă un apel parlamentarilor PSD să se trezească și să susțină adoptarea legii de abrogare a recursului compensatoriu. Legea prevede o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului când ar deveni efectivă abrogarea, perioadă în care Guvernul Dăncilă să adopte reglementările legale și să ia măsurile concrete necesare pentru a aduce sistemul penitenciar la standardele impuse de CEDO: demararea construcției de penitenciare noi pentru a le închide pe cele care nu mai pot fi reabilitate, reabilitarea penitenciarelor existente pe corpuri de clădire, multiplicarea numărului de consilieri de probațiune pănă la 5000 de consilieri, reglementări pentru supravegherea postcondamnatorie a criminalilor și a violatorilor. Sunt doar câteva măsuri din seria celor care ar trebui luate.
  • Prima ocazie a PSD-ului pentru a demonstra că a înțeles mesajul românilor din 26 mai 2019 va fi săptămâna viitoare, luni 23 septembrie 2019, când PNL va propune din nou introducerea și dezbaterea în Camera Deputaților a proiectului de lege de abrogare a recursului compensatoriu!

 Gabriel Andronache

Deputat PNL de Brașov

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: