RECITAL “CLAUDE DEBUSSY” într-o interpretare de exceptie la Filarmonica Brașov!

Magia sărbătorilor de iarnă a început mai repede pentru iubitorii muzicii de cameră. Astfel, aceștia vor putea asculta Vineri, 14 decembrie 2018, de la orele 19.00 la Sala Patria, un program special, “Claude Debussy”, în interpretarea violoncelistului Anton Niculescu, violonistului Mario Hossen din Austria și a pianistului francez Bertrand Giraud.

Maestrul Anton Niculescu s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, dar la origini este braşovean. Cu tatăl său, prim-violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima sa apariţie în public la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii “Moldova” din Iaşi.

Palmaresul său competiţional numără importante premii obţinute la concursurile de specialitate (cum ar fi Concursul Internaţional de la Trapani – Italia). Puternic motivat de succesele obţinute, începe o intensă activitate concertistică şi, în paralel, ocupă posturi de mare prestigiu precum cele de prim-violoncelist al Teatrului “Scala” din Milano şi la “Teatro Comunale” din Florenţa.

Violoncelul de care este nedespărţit maestrul (nu l-a lăsat din mână nicio clipă cât a stat de vorbă cu reporterul) este un instrument construit în 1709, de Pietro Guarnieri, în Italia, unul dintre puţinle exemplare care mai există la această oră în lume.

“Mă bucur de sprijinul melomanilor, al publicului braşovean şi, în general, cel românesc. Vreau să arătăm contemporanilor că şcoala muzicală românească şi cultura românească are un loc, sus, în ierarhia valorilor universale.”

Bertrand Giraud este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale: FLAME, Chopin Concurență din Texas, USA (locul 2 în 1996 și 1997) și Concurență Miloz MAGIN Italia, cariera Bertrand Giraud a fost realizată sub semnul diversității. Solist a confirmat, de asemenea, el a lucrat bine cu numeroase orchestre (Lodz Filarmonica, Lublin Phiharmonique, Karlovy Vary, Cehia Nord Filarmonica Teplice, Simfonia Sodre, Provincial Orchestra Rosario …), în colaborare cu alte solisti precum MM. Canino, Pasquier, Demarquette, Flammer, Fromanger, Pierlot, Amoyal. De asemenea, a interpretat operele Octouor de France sau soliștii orchestrali în diferite formațiuni. A terminat diversitatea angajamentelor sale, asigurând crearea de noi compoziții.
Un oaspete obișnuit la festivaluri din Franța (Cité de la Musique, Salle Cortot ..), dar și în străinătate, Bertrand Giraud a avut loc peste tot în lume: în Europa (Andorra, Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Ungaria, Italia, Kazahstan, Liban, Macedonia, Norvegia, Polonia, România (Atheneo București), Rusia, Portugalia, Serbia, Elveția, Republica Cehă, Argentina, Uruguay (Solis teatro), America Nord (SUA și Canada), precum și China, Coreea, Japonia, Singapore, Taiwan și Thailanda.
Având două diplome de absolvire a Conservatorului Național din Paris și Geneva, Bertrand GIRAUD a urmat o pregătire completă în domeniul teoriei, scrisului, analizei, improvizării, pianoforului și melodiei muzicale. A absolvit cursul urmând cursurile de masterat de A. Schiff, C. Hellfer, S. Perticaroli, V. Repin, R. Goode, P. Serkin.

Mario Hossen a primit educația muzicală la Sofia, Viena și Paris. A debutat ca solist cu o orchestră la vârsta de opt ani. Profesorii lui au inclus mari pedagogi precum Michael Frischenschlager și Gérard Poulet. Mario Hossen este directorul artistic al Camerata Orphica și fondatorul Academiei Internaționale de Muzică Orfeu din Viena. Recunoscut pentru virtuozitatea sa incredibila si pentru prezenta scenica carismatica, Hossen joaca un repertoriu care variaza de la muzica renascentista la muzica clasica pana la opere contemporane si Jazz. În calitate de solist de concerte de apreciere internațională, Mario Hossen a cântat cu orchestre renumite, cum ar fi Academia Sf. Martin în câmpuri, Orchestra de Cameră din Viena, Orchestra de Cameră din România, Orchestra Simfonică Ceaikovski, Orchestra Bruckner Linz, Orchestra della Scala di Milano, Filarmonica Regală, Orquesta Sinfonica del Estado de México, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Filarmonica din Sofia și Filarmonica Nordwestdeutsche. Hossen a interpretat muzicieni remarcabili precum Bruno Canino, Vladimir Fedoseev, Philippe Bernold, Nayden Todorov, Borislav Ivanov, Leslie Howard, Adrian Oetiker, Gérard Causse, Roy Goodman, Vladimir Mendelssohn, Boris Mersson, Leon Bosch, Dominique de Williencourt, Georges Pludermacher Jean-Bernard Pommier – printre altele. Mai mulți compozitori contemporani au dedicat lucrări lui Hossen, iar Hossen a comandat lucrări comenzilor, precum Tomas Marco, Rainer Bischof, Walter Baer, ​​Gheorghi Arnaoudov, Francois-Oierre Descamps și Alessandro Solbiati. Cercetările muzicologice și artistice ale lui Hossen se concentrează, printre altele, pe cercetarea sursă asupra lui Niccolo Paganini.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: