Pulsul partidelor politice din Brașov

Scena politică din Brașov a suferit destule modificări în ultimele luni. Au apărut organizații noi, s-au făcut ”transferuri”. Cele mai multe mișcări de trupe au avut loc la Partidul Național Liberal(PNL). De aici au plecat membrii unul după altul. După plecarea la ALDE a consilierului județean Claudiu Cornea, a urmat o săptămână în care PNL a pierdut 2 consilieri locali. Este vorba despre Sergiu Chifu și Radu Iov. Clar că ambii au plecat nemulțumiți de ce se întâmplă la nivelul partidului, în special în zona conducerii. Toată lumea cunoaște faptul că partidul este rupt în două.

Jumătate(CL) sunt cu ”independentul” George Scripcaru, iar cealaltă jumătate(CJ) cu Adrian Veștea. Nu trebuie omis nici faptul că de la PNL a plecat și senatorul Daniel Zamfir. Astfel, în mai puțin de un an, PNL a pierdut și parlamentar, dar și consilieri județeni și locali.

Faptul că PNL Brașov nu mai este ce a fost cândva reiese și din rezultatul alegerilor europarlamentare când USR și-a arătat supremația pe municipiu. De altfel, PNL o luase în ”barbă” și la alegerile parlamentare din 2016, semn că Adrian Veștea nu a obținut rezultate prea bune la conducerea organizației județene. Problema este că la PNL sunt mișcări de trupe și la nivel central. În cazul unei schimbări a președintelui Ludovic Orban, care pare tot mai aproape, automat există și varianta ca Adrian Veștea, unul dintre apropiații lui Orban, să plece împreună cu echipa sa, inclusiv Mara Mareș care, oricum nu este prea simpatizată la nivel de partid. Trebuie menționat și faptul că la PNL mai există o problemă, una de ordin penal. 4 dintre reprezentanții Consiliului Județean, adică cei susținuți de Adrian Veștea, au probleme cu justiția. Unul dintre consilieri este condamnat, doi sunt cercetați pentru acte de corupție, iar vicepreședintele Adrian Gabor are dosar penal pentru că a condus un autoturism sub influența băuturilor alcoolice, având undeva la peste 2 la mie alcoolemie. Este firesc că electoratul nu dorește oameni pătați în fruntea județului.

Nici Partidul Social Democrat (PSD) nu stă mai bine la capitolul procente. Rezultatul la alegerile europarlamentare a fost unul destul de modest. PSD a pierdut la rândul său 2 parlamentari. Este vorba despre deputații Mihai Mohaci și Mihai Popa. Cei doi au plecat o dată, s-au intors, apoi au plecat din nou. Important este că au fost primiți și a doua oară 🙂 Numai că, exact în momentul plecării celor doi, s-a transferat la PSD parlamentarul Remus Borza. Cum și Valeriu Steriu a ajuns la PSD, practic partidul a rămas cu același număr de parlamentari. Au mai fost dispute între actualii membrii și foștii, dar fără prea mare rezonanță astfel că s-a uitat repede. Între timp, deputatul Roxana Mînzatu a ajuns ministru la Fonduri Europene, o lovitură bună de imagine pentru PSD Brașov. Este cunoscut faptul că Roxana Mînzatu este o profesionistă, mai ales pe zona de fonduri europene. Se pare că și Marius Dunca stă destul de bine la nivel central.

Uniunea Salvați România(USR) a obținut un rezultat foarte bun la alegerile europarlamentare, concluzia fiind că brașovenii s-au cam săturat de partidele cu tradiție. Numai că victoria a fost obținută ușor, important este să reușească să o și gestioneze. Liderii locali ai USR au crescut mult pe subiecte legate în special de mediu. Aceștia continua cu dezbaterile și subiectele de genul, dar nu se știe cât va merge și asta. Oamenii vor și lucruri concrete, nu doar vorbe și idei. Plus că, în afară de senatorul Allen Coliban, Codruț Bucur și ”activistul” Nelu Corbu, USR nu prea are cu cine ieși în fața. Pe hârtie sunt mulți oameni buni, dar, în realitate, nu prea s-au văzut, iar mulți care au încercat să iasă în evidență cu ceva au cam gafat. Brașovenii, dar și românii vor altceva. Însă, nu își doresc nici genul de conducători care sugerează că ar trebui să ”trăim în grupuri”, să renunțăm la religie sau altele. Însă, una peste alta, USR rămâne o forță la Brașov, un pericol atât pentru PSD, cât și pentru PNL, partidele mari. Cu siguranță că, dacă se vor menține în preferințele brașovenilor, vor avea peste 5 consilieri locali în 2020.

La Partidul Mișcarea Populară(PMP) nu este nicio schimbare sau niciuna semnificativă. Procentul PMP a rămas cam același, deși la Brașov nu s-a întâmplat nimic, semn că partidul este Traian Băsescu și cam atât. Mihai Costel iese, se zbate, dar încă nu este destul de copt pentru a ține un partid în spate. Plus ca, la Brașov, nici nu prea are cu cine. L-a ”transferat” pe Sergiu Chifu de la PNL, dar nu este destul. Problema la PMP va fi plecarea lui Traian Băsescu și a lui Eugen Tomac la Bruxelles, oamenii care practic se identifică cu PMP.

ALDE și-a făcut echipă bună la Brașov, a adus oameni cu experiență, a venit senatorul Daniel Zamfir. Însă, se pare că pentru alegerile europarlamentare nu a fost destul. Aceștia au înregistrat un scor destul de slab. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe viitor, pentru că alegerile europarlamentare nu sunt la fel ca cele locale sau parlamentare. Diferența este destul de mare. Până în 2020 cu o campanie bună, ALDE Brașov poate depăși pragul electoral, la fel cum este posibil și la PMP sau ProRomânia.

ProRomânia la Brașov constă în cei doi parlamentari veniți de la PSD. Mihai Popa și Mihai Mohaci pun acum baza unei organizații județene. Va fi interesant de urmărit cum se va dezvolta până la alegerile din 2020 și ce procent vor lua. La Locale se va observa clar dacă vor mai prinde loc în Parlamentul României sau nu.

PER Brașov rămâne partidul care a fost ceva în 2016, dar care s-a pierdut pe traseu. Luptele interne, demisiile, exluderea unor membri importanți au dus partidul într-o zonă de unde liderilor ecologiști le va fi greu să-l scoată la suprafață. Au trecut alegerile locale și parlamentare, au dispărut și conferințele de presă, dar și vizibilitatea partidului. Singura organizație care încă mai funcționează cum trebuie este la Râșnov…și atât. Păcat de un partid frumos care obținuse 3 consilieri județeni și 2 consilieri locali pe municipiu. Este cunoscut faptul că cel care a pus umărul serios la campania din 2016 a fost Ionuț Goidescu, cel care a fost mazilit de propria conducere. Meritat, nemeritat, viitoarele alegeri vor da verdictul…

Nu este exclus ca la următoarele alegeri să fie și suprize. Este foate posibil ca partide regionale să ajungă în Consiliul Local Municipal sau Consiliul Județean. Totul va depinde de oamenii cu care se va ieși în față.

 

Cristi FLOREA

editorialist

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: