PSD oprește dublul standard în România!

Una dintre cele mai importante realizări ale guvernării PSD, în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, este obținerea acordului politic al țărilor membre UE pentru adoptarea Directivei care scoate, practic, în afara legii, dublul standard în privința produselor și serviciilor comercializate în țările Uniunii.

Această Directivă, de o importanță crucială, negociată de Guvernul român cu toate celelalte 27 de țări membre, modifică nu mai puțin de patru directive europene pe tema protecției consumatorilor, a practicilor comerciale neloiale, a clauzelor contractuale abuzive și a indicării prețurilor. Procesul de incriminare și interzicere a dublului standard, finalizat în timpul Președinției României la Consiliul UE, a fost unul îndelungat și anevoios. Directiva adoptată recent, împreună cu o propunere privind acțiunile de reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor, fac parte din pachetul „Noile avantaje pentru consumatori”, lansat de Comisia Europeană în 2017.

Consider că cetățenii români, trebuie să fie tratați așa cum merită, drept consumatori egali în drepturi cu toți ceilalți din Uniunea Europeană. Îmi exprim, prin urmare, aprecierea la adresa specialiștilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, care, prin pregătirea lor profesională și capacitatea lor de negociere, au contribuit în mod substanțial la adoptarea acestei directive, de importanță majoră pentru fiecare român.

Concret, ce aduce nou pentru consumatorul european această Directivă europeană, negociată și adoptată în timpul Președinției României la Consiliul UE:

  • sporirea armonizării și simplificarea unor criterii utilizate pentru a determina nivelul sancțiunilor pentru încălcările legislației UE în materie de protecție a consumatorilor;
  • dreptul la măsuri reparatorii individuale pentru consumatori atunci când aceștia sunt afectați de practicile comerciale neloiale, cum ar fi marketingul agresiv, cu condiția ca aceste măsuri să fie proporționale, eficace și să nu afecteze aplicarea altor măsuri reparatorii de care pot beneficia consumatorii în temeiul dreptului național sau al UE;
  • clarificări privind libertatea statelor membre de a adopta norme prin care interesele legitime ale consumatorilor sunt protejate în ceea ce privește unele practici de marketing sau de vânzare deosebit de agresive sau înșelătoare în contextul vânzărilor în afara spațiilor comerciale;
  • clarificări cu privire la modul în care statele membre ar trebui să abordeze practicile înșelătoare de comercializare a produselor „cu dublu standard de calitate”.

 

Susținută de Guvernul României, Directiva reprezintă o adevărată modernizare a cadrului legislativ european din domeniul protecției consumatorilor, rezolvând o problemă esențială a țărilor din Europa Centrală și de Est, care au considerat că o parte din produsele de pe piețele lor sunt de o calitate inferioară față de cele din Europa de Vest, deși sunt vândute sub aceeași marcă și același brand.

Adoptarea acestui act normativ reprezintă tocmai dovada existenței dublului standard pe piață, fapt negat, ani de-a rândul, de marile companii multinaționale.

Acum, în condițiile noii Directive, companiile vor avea interdicție să comercializeze produse cu caracteristici diferite sub același brand, pe piețe diferite. Punerea pe piață a produselor cu dublu standard este considerată o practică comercială înșelătoare, iar pentru aceasta, companiile care o folosesc riscă amenzi de până la 4% din cifra de afaceri.

 

Emil Niță

Președinte executiv al Organizației Municipale PSD Brașov

Vicepreședinte ANPC

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: