PSD Brașov vrea stimulent financiar pentru fiecare nou-născut din municipiu

 

Fiecare nou-născut din Brașov ar putea primi din partea Primăriei o sumă de bani cuprinsă între 1000 și 1500 lei dacă proiectul consilierilor PSD va fi aprobat. Ideea social-democraților a mai fost pusă în practică și de alte orașe din țară, fiind considerată una benefică pentru stimularea natalității. La ce buget are Municipiul Brașov, impactul bugetar ar fi unul nesemnificativ, astfel ca aleșii locali nu ar avea motive să voteze împotriva unui astfel de proiect.

 

”Având în vedere datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) cu privire la declinul demografic la nivel de țară, inclusiv la Brașov, am propus colegilor mei, consilierii locali ai Partidului Social Democrat (PSD) Brașov inițierea unui proiect de hotărâre prin care Primăria să ofere un stimulent financiar cu o valoare între 1000 și 1500 lei acordat pentru fiecare nou-născut.

Măsura ar urma să fie valabilă atât pentru copiii născuți în maternitățile de stat, cât și în cele private. Însă, pentru ca un copil să primească acest ajutor din partea Primăriei Brașov, vor trebui îndeplinite câteva condiții.

Astfel, unul dintre părinți să fie domiciliat sau să aibă reședința pe raza municipiului Brașov, nașterea să fie înregistrată într-o unitate spitalicească din municipiu, să fie depusă o cerere împreună cu actele doveditoare: certificat de naștere al copilului, biletul de ieșire din spital, certificat constatator al nașterii și un număr de cont pentru efectuarea viramentului bancar. Cei interesați de acest stimulent vor avea la dispoziție 30 de zile de la nașterea copilului pentru a solicita această sumă de bani.

Această propunere vine în contextul în care, din punct de vedere demografic, Brașovul nu se situează deloc bine la acest capitol. Este cunoscut faptul că sporul natural este negativ, și, nu numai la noi, ci la nivelul întregii țări. În toate orașele se înregistrează o scădere dramatică a natalității.

De exemplu, în Brașov, în perioada ianuarie-iunie 2018, s-a înregistrat nașterea a 2834 copii, iar în 2017 în aceeași perioadă s-au înregistrat 3076 nașteri, cu 242 mai multe decât anul acesta. Ca o medie, în municipiul Brașov se nasc lunar aproximativ 200 de copii.

Ne dorim atragerea familiilor tinere în Brașov și stabilitatea acestora în  municipiu, iar pentru aceasta consider că este timpul să ne implicăm.

În ultimii ani s-a tot dezbătut acest subiect, dar nu s-a realizat nimic concret. Să nu uităm faptul că scăderea natalității va duce la un dezechilibru pe viitor care va avea o serie de consecințe pentru Brașov, în special pe plan economic.

Am încredere că aleșii municipiului vor înțelege importanța acestui proiect și îl vor susține în Consiliul Local. Va fi un proiect pentru municipiul Brașov, un ajutor concret pentru familiile care vor avea copii. Știm cu toții că nu este deloc ușoară creșterea și educarea unui copil, ținând cont de nevoile actuale, de aceea consider că acest stimulent financiar va fi binevenit. Venirea pe lume a unui bebeluș este o bucurie pentru o familie, dar să nu uităm și de cheltuielile ce urmează acestui eveniment.

Daca ne gândim la bugetul municipiului Brașov, consider că impactul bugetar nu va fi foarte mare. Mai mult decât atât, nu suntem singurii care venim cu o propunere care să ducă la stimularea natalității, sunt multe alte exemple și în alte orașe din țară”, a spus Lucian Pătrașcu, președintele Organizația Municipală a PSD Brașov.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: