Protestele din Brașov. Statul paralel… la terasă

Transilvania365 a fost vineri seară în mijlocul manifestanților brașoveni care susțineau mitingul diasporei din Capitală (vezi https://transilvania365.ro/4000-5000-de-brasoveni-au-iesit-vineri-in-strada-foto/). Am străbătut pașnic arterele principale ale orașului, inclusiv zonele pietonale aglomerate din Centrul Vechi. În suflul mulțimii s-a simțit hotărârea, indignarea, dorința de a schimba ceva, de a nu renunța, de a ieși din zona de confort și de a acționa.

Atmosfera de avânt civic a fost în contradicție flagrantă cu mulțimile pasive care luaseră cu asalt… terasele. Sute de oameni se relaxau la zecile de terase de pe Republicii sau din Piața Sfatului. Atmosferă de vacanță. Gurmanzi. Veselie. Selfies. Evident, mare parte din clienți erau turiști străini, dar și turiști mioritici, plus localnicii care se bucurau de o ieșire în oraș după o săptămână de muncă. La asta adăugăm și expoziția de supermașini tunate, o bravadă de opulență, ca nuca în perete într-o țară în care nu curge lapte și miere și care se târă de 28 de ani în tranziție.

Nimeni nu arată cu degetul spre cei care se relaxau și nu s-au alăturat protestului pentru binele tuturor românilor. Nimeni nu poate dicta cine și când să vină la proteste. Dar am avut sentimentul amar de Stat Paralel, de un Brașov cu două viteze, un Brașov revoluționar și un Brașov  dolce far niente. O scindare în perceperea realității imediate, în simțirea de a acționa sau de a ignora.

Țara noastră se află la o răscruce de drumuri. E nevoie de idealuri comune. E nevoie de toleranță. Trebuie să ne relaxăm, în aceeași măsură trebuie să acționăm. Români, să fim uniți!

 

Adrian Tatu

One thought on “Protestele din Brașov. Statul paralel… la terasă

 • 15 august 2018 la 18:23
  Permalink

  Stimata redactie. Stand stramb si judecand drept sau viceversa, o sa va prezint o parere personala si argumentata vizavi de activitatea protestatara. Din capul locului stabilim ca nu sunt partinitor, prezint o parere obiectiva si argumentata.
  In alta ordine de idei, romanul este pasnic si inteligent, a se vedea ca in Romania s-au organizat si consumat proteste pasnice si civilizate cu duiumul iar apropos de inteligenta, Romania exporta foarte multa materie cenusie pe care cei din exterior o iau gata pregatita si o pun la treaba in folosul lor.

  Referitor la proteste, intr-o tara in care toate ar merge uns, nu ar fi nevoie de proteste pentru ca fara activitati care sa provoace indignare, clar nu am avea proteste.
  Pe acelasi fir logic, intr-o tara in care nu ar exista proteste si infractiuni, nici asa-zisele forte de ordine nu ar prea avea un obiect de activitate altul decat sa dea o mana de ajutor la deszapeziri si dezastre naturale poate.
  Ca sa nu lungim mult aceasta inferenta logica, protestele din Romania legitimeaza pe mai-marii comunitatii sa “hraneasca” si “sporeasca” in mod activ efectivele fortelor de ordine precum si “munitia” aferenta. Concret, iesim in strada, ei suplimenteaza fortele de ordine, protestele noastre fiind obiectul lor de activitate 🙂
  Rezultatele protestelor nu sunt vizibile, parerea comunitatii nu conteaza pentru mai marii cetatii, deci protestele sunt inutile(a se vedea ca aproximativ 7 milioane de romani au votat in 2009 pentru parlament unicameral si 300 de parlamentari, votul a fost validat de CCR si ar fi trebuit sa fie deja creat cadrul legal de catre legislativ si apoi sa fie implementata aceasta vointa a poporului).

  Solutia este implementarea mandatului imperativ pentru cei care isi doresc sa reprezinte comunitatea in structurile administrative, astfel incat sa fie eliminat traseismul politic, derapajele legislative si sa existe posibilitatea de a revoca mai devreme de 4 ani mandatul parlamentarului care nu este in slujba comunitatii oferind posibilitatea unui alt reprezentant al comunitatii sa preia mandatul si sa isi orienteze eforturile catre dorintele comunitatii si nu catre cele ale unor grupuri si interese obscure.
  Vedeti aici detalii cu privire la mandatul imperativ: http://blog.avocatoo.ro/mandat-reprezentativ-vs-mandat-imperativ/

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: