Protectia Copilului nu se implica deocamdata in cazul mortii copiilor din Retezat

Tragedia de sambata, din muntii Retezat, cand doi minori au fost ucisi de o avalansa reprezinta subiectul zilei pe toate canalele media.  Foarte multe persoane, mai mult sau mai putin avizate isi dau cu parerea, incercand sa gaseasca vinovati.  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov a hotarat sa nu demareze deocamdata nici o ancheta.

“Tragicul eveniment petrecut duminică în Munții Retezat, care a dus la decesul a doi alpiniști minori, a trezit în aceste ultime zile o serie de discuții referitoare inclusiv la încălcarea sau eludarea de către părinți a unor drepturi ale copilului, mergându-se chiar până la a ridica întrebarea dacă mediul familial mai este unul sigur pentru copiii minori supraviețuitori.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov precizează faptul că, în acest moment, există în desfășurare o anchetă a organelor judiciare din Hunedoara, care vor stabili dacă este vorba despre un accident nefericit sau un eveniment produs din culpă umană. La finalul cercetărilor autorităților în drept – Poliție, Procuratură -, în măsura în care acest lucru va fi necesar și ni se va permite, vom include fata într-un program de consiliere psihologică. Iar dacă datele culese în timpul anchetei vor conduce și spre ipoteza unui abuz asupra minorilor implicați, organele judiciare vor sesiza DGASPC pentru preluarea cazului și demararea procedurilor legale într-o astfel de situație (anchetă socială, evaluare psihologică, intervenție, etc).

DGASPC Brașov nu este în măsură să stabilească vinovați și nici nu consideră oportună demararea, în acest moment, a unei anchete sociale sau a unei evaluări psihologice a minorei supraviețuitoare, acestea fiind irelevante din punctul de vedere al specialiștilor.

Trebuie să conștientizăm cu toții faptul că ceea ce trebuie să primeze este interesul superior al copilului, care se traduce printr-o dezvoltare normală din punct de vedere fizic și moral, echilibru socioafectiv și viață de familie” a declarat Gheorghe Durnă, director general.

 

 sursa foto: Facebook

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: