Promisiune ca și în 2016…Sală polivalentă cu peste 10.000 de locuri pe amplasamentul fostului Stadion Municipal (FOTO)

Promisiuni cu repetiție la Brașov. Dacă în campania electorală din 2016 reprezentanții Primăriei Brașov au aburit brașovenii prin construcția unei săli polivalente, după 4 ani, la primărie se folosește aceiași placă…aducătoare de voturi. Iar se construiește, iar se fac studii, doar vin alegerile.

”Biroul de arhitectură Dico&Țigănaș a prezentat Consiliului Local Brașov  studiul de fezabilitate al obiectivului „Complex Multifuncțional Sala Polivalentă Brașov“, în cadrul ședinței prin care au fost aprobate documentația și indicatorii tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiții

Proiectantul propune realizarea unei săli polivalente pe amplasamentul fostului Stadion Municipal din municipiul Brașov, cu o capacitate de 10.059 de locuri, în condițiile unei utilizări flexibile, destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor activităților culturale, în concordanță cu normele în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții sportive, concerte și alte activități. Sala Polivalentă include și o sală de antrenament, care este de asemenea dotată cu tribune pentru public, cu o capacitate de 1.152 locuri, rezultând un numar total de 11.211 locuri.

Complexul își propune să devină mai mult decât o simplă sală polivalentă, fiind conceput ca o zonă de agrement și parc, care să ofere posibilități de organizare a unor evenimente diverse sau pur și simplu posibilitatea  de petrecere a timpului în aer liber și în afara unor evenimente organizate.

„Studiul de fezabilitate detaliază suficient toate elementele componente ale proiectului, în patru variante, pentru a permite estimarea costului final al investiției. Am realizat două direcții de studiu, fiecare cu două subvariante, deci în total patru variante posibile. Principalele diferențe dintre ele sunt concepția de trafic și mai ales de parcare, și concepția sistemelor energetice. Recomandarea nostră este de construcție a unei parcări de mare capacitate, de tip park&ride, care ne-a fost de altfel propusă și de Primărie spre studiu, și a folosi soluțiile cu pompe de căldură și energie solară, soluții care vin dintr-un viitor pe care trebuie să-l transformăm în prezent și care vor reduce foarte mult costurile de exploatare. (…) Nu este absolut nicio problemă de a realiza orice construcție acolo și oriunde pe terenuri dificile. Tehnologiile moderne aduc soluții de construcție inclusiv pe fundul mării sau pe Marte. Aici nu este însă vorba de așa ceva; este un teren sensibil cu care brașovenii nu sunt obișnuiți, însă în sudul țării, de exemplu, terenurile de acest fel sunt foarte prezente; toată Oltenia are astfel de terenuri și mai are și zone seismice, dar lucrurile acestea sunt absolut rezolvabile, iar soluțiile sunt deja prezente în studiul de fezabilitate.  (…) Costul este foarte rezonabil în comparație cu alte obiective de acest fel, în jur de 1.300 euro/mp construcție și montaj, în condițiile în care gama de preț în România la astfel de investiții, destul de puține la număr de altfel, este între 1.200-1.600 de euro/mp“, a explicat Șerban Țigănaș, reprezentantul Biroului de arhitectură Dico&Țigănaș.

În cadrul ședinței, primarul George Scripcaru a detaliat ideea construcției unui nou stadion de fotbal chiar în vecinătatea Polivalentei, pe terenul care aparține Clubului Sportiv Școlar Brassovia. „Dotarea și logistica de pe actuala bază sportivă a clubului Brasovia este foarte proastă. Ar fi o soluție ca pe amplasamentul respectiv să se construiască un stadion de o capacitatecare să corespundă standardelor și criteriilor federației de specialitate și să funcționeze și Clubul Sportiv Școlar Brassovia acolo, cu toate beneficiile infrastructurii respective.

Avem o problemă pentru că acest club sportiv școlar este în subordinea Ministerului Educației și este diferit ca entitate juridică față de o unitate de învățământ, și nu putem realiza acest lucru fără un parteneriat în acest sens. Sper să găsim o soluție și cred că această idee este foarte posibilă și ar avea o logică, pentru că ambele funcțiuni sportive – Sala Polivalentă și stadionul – ar putea folosit aceeași infrastructură de acces, aceleași utilități, parcări și alte funcțiuni care pot fi comune.

Dacă vom putea face acest lucru va fi foarte bine pentru Brașov. Dacă nu, ne vom raporta la actualul Stadion al Tineretului, care a primit astăzi, la rectificarea bugetară, fonduri pentru elaborarea unei documentații privind modernizarea actualului amplasament, cu o transformare radicală, cu nocturnă nouă, acoperit, dar cu o capacitate mai redusă. Acolo mai mult de 12.000 de locuri nu se pot amenaja, în timp ce dincolo, la Brassovia, se pot amplasa 25.000-30.000 de locuri. Ar putrea funcționa amândouă, și Tineretului, care să fie modernizat, și unul nou, construit odată cu Sala Polivalentă“, a spus primarul.

Reamintim că Dico & Țigănaș este unul dintre cele mai importante birouri de arhitectură din România, cu un portofoliu de 344 de proiecte, care include facilități sportive, clădiri de birouri, clădiri industriale, spații comerciale, ansambluri rezidențiale sau locuințe unifamiliale. În domeniul sportiv, în portofoliul firmei se află Stadionul CFR, Cluj Arena și BT Arena din Cluj-Napoca, Stadionul Târgu Jiu, Stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova (toate finalizate), Stadionul Național de Rugby din București (în construcție), și Polivalentele Brașov și Bistrița, ambele în faza de proiectare.

Rezumatul studiului de Fezabilitate poate fi accesat aici: Sala Polivalenta Brasov_PREZENTARE

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: