Proiect de lege pentru digitalizarea Registrului Comerțului. Gabriel Andronache, printre inițiatori

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a promis în timpul campaniei electorale că va oferi tuturor românilor acces facil la informație, prin adoptarea actelor normative esențiale pentru digitalizarea României.

Zilele acestea a fost depus un proiect de lege care prevede organizarea digitală a Registrului Comerțului. Inițiatorii sunt deputații PNL Diana Morar, Cătălin Predoiu,  Gabriel Andronache, cât și alți parlamentari liberali.

„Am promis în campania electorală digitalizarea Registrului Comerțului.
Concretizăm această promisiune zilele acestea prin depunerea unui proiect de lege privind organizarea nouă, digitală a Registrului Comerțului.

Proiectul de lege cuprinde:

1. Accesibilitatea online a tuturor formalităților pentru constituirea unei societăți și înregistrarea unei sucursale prin utilizarea mijloacelor de identificare electronică și a mijloacelor electronice de comunicare.
În acest sens, potrivit noii legi:
– actul constitutiv se poate întocmi online, prin completarea unui formular-tip, cu opțiuni predefinite, care va fi disponibil pe pagina de internet a ONRC; actul constitutiv formular-tip sau, după caz, cel individualizat, se semnează de către toți fondatorii sau de reprezentanții acestora cu semnătură electronică calificată;
– cererile de înregistrare și înscrisurile depuse în susținerea acestora întocmite de avocați sau de notari publici se pot semna de către aceștia cu semnătură electronică calificată și se pot transmite prin mijloace electronice;

– folosirea unei platforme electronice centrale, ținută de registrul comerțului, pentru publicarea actelor și faptelor înregistrate/menționate/depuse/vizate în/la/de registrul comerțului, Buletinul electronic al registrului comerțului;
– certificatele de înmatriculare și certificatele constatatoare vor putea fi emise și în format electronic semnate cu semnătură electronică calificată/sigiliul electronic calificat.

2. Simplificarea procedurii de înregistrare în registrul comerțului pentru a permite depunerea de documente în format electronic, verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege realizând-se prin comunicarea între autorități și utilizarea informațiilor/documentelor aflate deja la dispoziția acestora.

3. Reglementarea procedurii de înregistrare în registrul comerțului în baza controlului de legalitate, realizat de registrator.

4. Reglementarea accesului online la informațiile privind societățile, inclusiv la informațiile privind societățile înregistrate în alte state membre ale Uniunii Europene .

Inițiatori sunt deputatul PNL Diana Morar, deputatul PNL Cătălin Predoiu, deputat PNL Gabriel Andronache cât și ceilalți colegi parlamentari liberali care susțin necesitatea implementării serviciilor publice în format digital.

Invităm colegii lideri ai celorlalte grupuri parlamentare să-și îndrume colegii pentru a semna și susține acest proiect de lege!” a declarat deputatul brașovean Gabriel Andronache.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: