Program judeţean de sprijinire a spaţiilor comunitare destinate tinerilor din Covasna

Consiliul Județean Covasna vine în sprijinul tinerilor, printr-un nou Program județean de dezvoltare locală, adoptat la ședința ordinară, ținută miercuri în comuna Ghelința. Prin acest program, Consiliul Județean Covasna, în asociere cu unitățile administrativ-teritoriale din județ, va finanţa dotarea spațiilor destinate activităților de tineret. Un sprijin care se va concretiza în achiziționarea de mobilier și echipamente tehnice pentru spaţiile destinate tinerilor din mediul rural, în vederea asigurării unui cadru optim pentru desfășurarea activităților de tineret.

 ”Contribuția Consiliului Județean pentru un proiect va fi de maximum  15.000 lei, primăriile solicitante asigurând, la rândul lor,  o finanțare cel puțin egală cu această sumă. Scopul nostru este ca, în colaborare cu autoritățile  locale,  să reabilităm, să reintroducem în circuit spații destinate comunității, îmbunătățind  astfel viața de zi cu zi și condițiile de trai ale tinerilor din zonele rurale. Depunerea proiectelor se poate face continuu, dorim ca autoritățile locale să poată folosi eficient și rapid finanțările alocate” – a subliniat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. ”Înainte de a elabora acest Program județean, s-au desfășurat mai multe consultări în rândul tinerilor. Aceste consultări au fost deschise de echipa lui Szöllősi Tamás din Tg. Secuiesc, unde au răspuns la chestionări peste 600 de tineri. La Sfântu Gheorghe, consultarea tinerilor – lansată de Vargha Fruzsina, Sipos Dóra și Zsigmond József – s-a desfășurat cu participarea a 1222 tineri. După acestea,  vicepreședintele Jakab István Barna, consilierii județeni Oláh István și Nagy Zoltán au extins consultarea la nivel județean, fiind intervievați alți 2224 de tineri, identificându-se astfel  problemele și așteptările tinerilor din mediul rural – a mai precizat președintele.

 ”Trebuie să răspundem nu doar nevoilor tinerilor din orașe, ci să fim atenți la așteptările comunităților rurale, la tinerii care trăiesc în mediul rural, tocmai de aceea am lansat această consultare la nivel județean – a spus vicepreședintele Jakab István Barna, subliniind că s-au întâlnit personal și cu peste 300 de tineri, discutând despre problemele specifice tineretului. Rezultatele consultării pot fi accesate în acest link.

La o problemă județeană trebuie să răspundem cu o soluție județeană. Din rezultatele consultărilor reiese clar că tinerii covăsneni au nevoie de spații comunitare pe care să le poată  folosi, însă în majoritatea localităților nu sunt amenajate astfel de spații, sau chiar dacă există nu sunt dotate corespunzător – a precizat vicepreședintele, inițiatorul Programului.

Elaborarea ”Programului județean pentru dotarea spațiilor destinate activităților de tineret” s-a desfășurat după  consultări prealabile cu primarii din județ, în urma cărora s-a stabilit ca autoritățile locale să depună proiecte în cadrul acestui Program şi să solicite finanţare  din partea Consiliului Judeţean, dar numai după ce au identificat  un sediu/o încăpere, care va fi pus pe termen lung la dispoziția tinerilor ca spațiu comunitar.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: