Program extins de vizitare la Cetatea Feldioara

Suntem bucuroşi să onorăm interesul crescut al publicului ce a vizitat obiectivul turistic Cetatea Feldioara începând cu data de 1 August 2018, când porţile cetăţii s-au deschis publicului cu program de vizitare. Interacţiunea cu toţi cei ce şi-au dorit să descopere Cetatea Feldioara acum, după ce lucrările de restaurare au fost finalizate, ne-a prilejuit nenumărate motive de bucurie şi mândrie locală prin darea în circuitul turistic al unuia dintre cele mai însemnate obiective turistice din Ţara Bârsei – Cetatea Feldioara/Marienburg.

Suntem pregătiţi, începând cu data de 2 octombrie 2018, să vă întâmpinăm cu porţile Cetăţii Feldioara larg deschise, iar de această dată într-o formă mai extinsă a programului cu publicul. Astfel, de marţi şi până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00, sunteţi invitaţi să descoperiţi povestea din spatele fortăreţei de la Feldioara.

Vă readucem în vedere investiţia asupra patrimoniului istoric al Cetăţii medievale Feldioara – Marienburg privind etapele ce au vizat restaurarea şi reabilitarea acestui însemnat obiectiv turistic de interes naţional şi nu numai.

Cetatea din Feldioara a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. Ea a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2012 – 2017.

Proiectul de restaurare a început în anul 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate și de proiectare a lucrărilor. Lucrările de restaurare au fost realizate de către Consiliul Judeţean Braşov, iar cuantumul cheltuielilor de restaurare au totalizat 12.379.295,67 lei – SC Euras SRL, Satu Mare.

S-au restaurat toate zidurile de incintă și toate turnurile din nord, sud, est, vest, precum și zidul Zwinger de protecție. Toate fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene.

S-a reconstruit fântâna a cărei adâncime este de circa 70 de metri și s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. S-au executat subzidiri, injectări și lucrări de consolidare în paralel cu alte forme de conservare pentru zidăria veche. La injectările care au fost făcute la zidărie și la refacerea suprafețelor degradate ale tencuielilor, s-a folosit un var hidraulic special ce conține materie primă extrasă din Munții Dolomiți, importat din Italia.

A urmat reconstrucția prin folosirea de lemn şi cărămidă – făcute la comandă la fabrica din Sighișoara pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile Cetății, piatră și învelitori din țigle ceramice. În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care cetatea a avut-o în secolul al XVII-lea, atunci când cetatea a fost tencuită. Pentru a elimina confuziile care pot apărea între zidurile restaurate și cele inițiale, restauratorii au folosit ca material lemnul.

CETATEA FELDIOARA este un monument istoric naţional clasa A (cod LMI BV-II-a-A-11695), fiind printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud. Investigaţiile arheologice au demonstrat existenţa cetăţii medievale încă din secolul al XIII-lea (ipotetic, cetatea este atribuită cavalerilor teutoni). Arhitectura istorică păstrată până în prezent datează, în cea mai mare parte, din secolele XVI-XVII. La acea vreme, în interiorul cetăţii a fost identificată şi o biserică (cu aproximaţie, sec. XV).

Avem onoarea de-a vă invita să vizitaţi Cetatea Feldioara / Marienburg şi să descoperiţi expoziţiile ce sunt găzduite în interiorul obiectivului turistic – “Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara” şi Expoziţia “Cavalerii Teutoni”. Vă aşteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: