Profesorii primesc, din aprilie, salarii corecte dar și drepturile câștigate în instanță

Profesorii afectați de tăierile de salarii decisă în 2008 de guvernul PDL, și-au recuperat, în sfârșit, banii restanți și vor primi și dobânzile aferente. Anunțul a fost făcut în conferința de presă a PSD Brașov. Inspectorul general școlar a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate de Guvernul PSD pentru ca învățătorii și profesorii să fie la zi cu sumele pe care le merită.
”În luna aprilie, am încheiat plata acestor hotărâri. Rămâne în continuare de achitat o parte legatăde dobânzile aferente acestor hotărâri judecătorești. Cu alte cuvinte, considerăm că anul 2019, capitolul legat de acea tăiere nedreaptă de salarii, în sfârșit, s-a încheiat. Cert este că hotărârile judecătorești sunt au fost în valoare de aproximativ 23 de milioane RON, în județul Brașov, au fost achitate până la această dată, zilele de salariu fiind până astăzi, deci marea majoritate a personalului didactic și-a primit banii.”, explică inspectorul școlar general.
O altă măsură reparatorie, realizată tot de Guvernul PSD, este cea legată de un spor acordat personalului care lucrează în învățământul special, cu copiii cu deficiențe, cerințe educaționale speciale. Angajații vor primi un  plus de 15% din salariu. De 10% în plus va beneficia personalul de conducere și personalul din inspectoratele școlare, un spor neuropsihic.
”Din acest moment, nu se mai poate discuta despre o nemulțumire a personalului din învățământ legată de salarizare. Cred că este momentul ca toți cei implicați în educație să se focuseze acum de activitatea didactică, pentru cele două luni de zile dinaintea examenelor naționale. În acest fel putem ține fruntea sus în fața copiilor și părinților acestora sub aspectul veniturilor materiale. Aș dori să mai subliniez că, față de anul anterior, practic există o majorare salarială de aproximativ 36%, deci este o realizare a acestui guvern, care trebuie recunoscută”, declară inspectorul școlar general al ISJ Brașov, Ariana Bucur.
La nivel național, peste 710 milioane de RON au fost transferați de la buget, la Ministerul Educației, pentru ca până la 25 aprilie să încheie de făcut plățile către cadrele didactice. ”Este vorba despre 88 de milioane de RON pentru punerea în executare a sentințelor judecătorești reprezentând diferențe salariale, 5 milioane de RON pentru achitarea dobânzilor legale generate de sentințele judecătorești, 272 de milioane de RON pentru punerea în aplicare a legii 85/2016 privind plata diferențelor salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada octombrie 2008-mai 2011. Legat de nivelul salariului la Brașov, salariul mediu net era de 2.337 RON în 2018, iar astăzi a crescut la 3.239 RON, în învățământ”, completează Alexadra Crivineanu, purtătorul de cuvânt al PSD Brașov.
Consilierul local amintește că Municipiului Brașov i-au fost acordate, anul acesta, de la bugetul de stat pentru capitolul educație învățământ 19,3 milioane RON cu aproape 3 milioane RON mai mult față de anul 2018.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: