Procesele de corupție din România: arestați, plimbați cu cătușe, ani pierduți cu cercetări și termene la instanțe, iar la final…ACHITARE

Încrederea cetățenilor în magistrații din România este din ce în ce mai scăzută. Totul din cauza proceselor interminabile, dar și a modului de derulare a anchetelor și termenelor de judecată. Este vorba în primul rând de marile cazuri de corupție, în care sute de politicieni români sunt reținuți, arestați, plimbați prin fața camerelor TV pentru a fi umiliți, apoi chemați la bară ani la rând, ca la final, magistrații să spună sec: ACHITARE!

Da, rolul procurorilor este să ancheteze, să facă verificări, să aducă probe, să demonstreze vinovăția inculpatului, iar a judecătorului să judece corect pe baza probelor. Dacă în alte state din Europa, cei mai mulți dintre reținuți sau arestați, se aleg la sfârșitul procesului cu o condamnare, nu același lucru se întâmplă în România. La noi sunt foarte multe achitări, sau persoane băgate în pușcării, dar care au în cele din urmă câștig de cauză la instanțele europene.

Întrebarea firească este, cine greșește în aceste cazuri unde oamenii sunt arestați, plimbați ani buni prin instanțe, iar apoi aceștia sunt declarați nevinovați? Cine le dă timpul înapoi acestor oameni umiliți, cine le oferă despăgubiri pentru distrugerea familiilor, carierelor? Este clar că toți vor rămâne cu o etichetă în urma arestării.

Oare este corect ca statul român să cheltuie sume imense cu salariile anchetatorilor care arestează persoane, dar nu au suficiente probe, având în vedere că mulți inculpați sunt eliberați și achitați? De ce angajații nu răspund pentru greșelile lor?Toți plătim când greșim, de ce nu este valabil și în zona de justiție?

Cine greșește, procurorul care nu aduce suficiente dovezi sau judecătorul care este prea blând cu inculpații? Culmea este că vorbim de cazuri de corupție, unde este vorba în general de șpăgi, de bani mulți. Dacă în zona politică, mulți scapă cu achitări, pedepse cu suspendare sau maxim 2-3 ani de pușcărie, oamenii de rând din România au parte de cu totul alt tratament. Sunt hoți care stau la închisoare ani buni, dar nu au avut influența politică, poate nici un avocat bun. Gem pușcăriile din țară de astfel de cazuri.

Să înțelegem că în fața legii nu suntem toți egali?

Citiți și https://transilvania365.ro/scripcaru-a-fost-achitat-in-dosarul-termoficarea/

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: