Primul atelier CoderDojo la grădiniță din țară, realizat la grădinița nr. 3 Brasov

Sâmbătă,  17  noiembrie 2018, ora 11, Grădinița cu Program P nr. 3 Brașov a găzduit deschiderea primului atelier CoderDojo realizat într-o grădiniță în România.

La acțiune au participat 15 preșcolari de grupă mare din cadrul grădiniței, inițiați în programul Scratch Junior de domnul Constantin Adrian (mentor voluntar), ajutat de doi tineri liceeni inimoși: Vartolomei Mircea și Suciu Bogdan, dar și de cei mai tineri mentori (Buta Mihai-Luca și Buta Anastasia). De remarcat  implicarea unor profesionisti  IT din Brașov care au ajutat la partea tehnică (Andrei Hodoroabă, Andrei Buta, Andrei Marcu).

Buta Georgiana, directorul Grădiniței cu P.P nr. 3 Brașov, inițiatorul și coordonatorul acestui atelier a precizat că : “Tot mai mulți copii își petrec timpul în fața televizorului, calculatorului, device-uri-lor în general. Agresivitatea, comportamentul antisocial și insensibilitatea la violență sunt provocate de unele desene animate sau jocuri de calculator. De aceea, am dorit inițierea acestui Dojo în unitatea noastră pentru a contribui la dezvoltarea creativității, gândirii logice, creșterea stimei de sine, prin inițierea copiilor preșcolari în elemente de programare, cu ajutorul programului Scratch Jr . Multumesc tuturor voluntarilor care m-au susținut în a realiza acest atelier, în special mentorului voluntar Constantin Adrian, colegelor mele: Burduhos Anca, Girip Marioara, Petre Gabriela, oficialităților care au răspuns invitației noastre și nu în ultimul rând, familiei mele. Multumesc firmei W.H.S. Food, cofetăriei “Cuptorul lui Robert” care au contribuit la organizarea frumoasă a acestui eveniment de deschidere a cursului.”

Evenimentul a fost deschis în prezența domnului viceprimar Mihai Costel, a doamnei inspector Cristina Besnea, a  colaboratorilor și sponsorilor.

Domnul viceprimar Mihai Costel a afirmat că : “Generația mea învăța la grădiniță să facă primele litere pentru a fi pregătiți pentru școala primară. Acelea erau limitele și cerințele pe care le puteam avea de la un copil de 5-6 ani. Contextul actual, dar în special viitorul apropiat, care va fi unul digital, ne cere să ne pregătim copiii într-un mod diferit față de cel cu care am fost noi obișnuiți. La CoderDojo am fost plăcut surprins să văd cum cei mici încep  să învețe cum se pot crea mici programe sau aplicații pe calculator  prin combinarea de linii de cod. Rapiditatea cu care am văzut că cei mici învață să programeze mă face să cred că acest tip de cursuri vor deschide noi orizonturi copiilor și îi ajută pe aceștia să treacă ușor din postura de utilizatori în dezvoltatori de aplicații software.”

“Apreciez inițiativa Grădiniței cu Program Prelungit nr. 3 Brașov de a organiza un Dojo în cadrul instituției. Este benefic pentru formarea gândirii algoritmice începând cu copiii mici. Ar fi bine să se dezvolte astfel de Dojo-uri și în alte unități de învățământ din Brașov”, a precizat doamna inspector școlar, Cristina Besnea. ”Mulțumiri tuturor celor implicați: doamnei director, Georgiana Buta, părinților care și-au oferit sprijinul, cadrelor didactice din grădiniță, elevilor voluntari de la Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” Brașov, reprezentanților CoderDojo și în mod special domnului vieceprimar, Mihai Costel. Cu toții au înțeles că viitoarea generație trebuie pregătită în acest domeniu.”

Cei doi reprezentanți ai Coder Dojo Tech Academy  București, Adrian Petre și Radu Tebeică, prezenți la acțiune au menționat că : “Coder Dojo Tech Academy  este o inițiativă CoderDojo București și Școala de valori sprijinită de Microsoft România în cadrul programului AltViitor care vizează creșterea competențelor digitale ale tinerei generații pentru a face față provocărilor viitorului.

CoderDojo reprezintă o mișcare globală, constituită din cluburi deschise si gratuite (denumite dojo-uri)  unde copiii explorează universul fascinant al tehnologiei și pot învăța programare gratuit cu ajutorul mentorilor voluntari.

Prin CoderDojo Tech Academy ne propunem să sensibilizăm și comunitățile locale, părinții și profesorii, în ceea ce privește importanța dezvoltării de competențe digitale în contextul evoluției permanente a pieței muncii la nivel local dar și global. Doar printr-un efort comun, susținut, vom reuși să facem din acest proiect o inițiativă sustenabilă care să ghideze mai multe generații de copii de aici înainte.

Ne dorim sa dezvoltam competențele digitale ale elevilor, astfel încât aceștia să beneficieze de un start mai bun în societatea și în piața modernă a muncii. Conform raportului Future of Jobs realizat de Forumul Economic Mondial abilitățile necesare pentru a fi competitiv în viitor sunt rezolvarea de probleme complexe, gândirea analitică și creativitatea. Pentru copii, dezvoltarea de competențe digitale–cel mai probabil prin ore de programare– duce la dezvoltarea acestor trei abilități “moderne”.

Brașovul este primul oraș unde echipa din spatele CoderDojo Tech Academy va deschide noi dojo-uri. Ne bucurăm să fim prezenți astăzi la deschiderea Dojo-ului Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 3  Brașov și  să vedem atâția copii frumoși care sunt deschiși către tehnologie. Este un proiect pilot de succes și ne dorim să devină și ei, la rândul lor, mentori ai CoderDojo Brașov”, au menționat cei doi mentori ai CoderDojo București.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: