Primul an de mandat pentru primarul din Rupea

Primarul orasului Rupea, Nicolae Bardas a prezentat pe larg intr-o conferinta de presa bilantul primului an de mandat.

“În momentul de față Rupea este un  oraș interesant, oamenii vor să se reîntoarcă acasă, dar trebuie să le oferim tuturor cetățenilor condiții decente.M-am axat pe tot ce înseamnă  toaletarea orașului. Rupea era o localitate învechită din acest punct de vedere, aşa că ne-am ocupat decolmatare, toaletare, asfaltare a străzilor prioritare. După câte știți, la Rupea există al doilea depozit ecologic de deșeuri care are termen de sistare a depozitării 1 iulie, iar până la sfarșitul anului trebuie închis. Este o mare problemă pe care o avem în judeţ, colectarea gunoiului. Voi face tot posibilul ca zona Rupea să beneficieze de tot ce e nevoie . Noi am introdus, de la  începutul anului colectare a selectivă, ceea ce este o realizare.

Am cerut informații de la diferiți oameni care se ocupă cu închiderea unor gropi. Ar costa în jur de 900 de mii de euro. Am primit de la CJ circa 500 de mii de lei, am depus toate documentele pentru a solicita atât de la  CJ, cât și de la Ministerul Mediului, restul sumei. Noi nu am reușit decât să adunăm 250 de mii de lei.

Nu mi se pare normal ca în anul în care trăim să avem o problemă cu gestionarea deșeurilor în județ, e o problemă lăsată pe umerii autorităților publice locale.  Până anul acesta nu se făcea colectarea  selectivă, e un pas înainte, căutăm să valorificăm deşeurile. Nu avem un contract cu nimeni în legătură cu ce vom face mai departe. Să aducem la Brașov gunoiul, ne-ar costa foarte mult. Suntem în discuții cu Lafarge, și primările Sighișoara și Odorhei care sunt mai aproape. Dacă reușim colectarea selectivă, nu vom crește, probabil costurile de salubrizare, care sunt acum de 8,33 lei de persoană.  Cei cu ajutorul social, conform atribuțiilor specifice fac ce trebuie să facă pentru ca în oraș să fie curat, inclusiv îi implicăm în această activitate. De altfel, numărul beneficiarilor de ajutoare sociale a scăzut anul acesta cu 30%.

Am venit în întâmpinarea doleanţelor cetăţenilor cu mai multe lucruriri. Consider că în orice localitate cetățenii trebuie să beneficieze de servicii publice de calitate, deci toate proiectele se subscriu acestei ținte.

Proiecte depuse la PNDL

Am depus la PNDL 10 proiecte din care 7 am certitudinea ca se vor și implementa, pentru că ni s-au cerut clarificări, pe care le-am oferit în timp foarte scurt.

Cel mai important proiect depus este reabilitarea străzii Republicii, cea mai important, care face legătură între central oraşului şi tot restul, inclusiv cu drumul care duce la Cetate.  Este un proiect de 11,072,360.00 de lei, pentru reabilitarea, pe 4,1 km  a tot ce înseamnă trotuare, pavaj, zonă verde, asfaltare şi tot ceea ce înseamnă revenirea oraşului la normalitate, pentru că acesta este scopul nostrum, de a readuce un climat sănătos, plăcut, în Rupea.

De la preluarea mandatului am dat  drumul grădiniței, am extins programul, de la normal, la extins. Mă bucur că am avut deschiderea celor din instituție de a vedea lucrurile cum trebuie. De aceea am și depus un proiect de reabilitare, extindere, modernizare, dotare a grădiniței cu program prelungit, aşa cum fiecare localitate ar trebui să aibă. Suma pe care o solicităm este 836.220 lei. Avem în momentul de față peste 150 de copii înscriși, iar locurile, după extindere,  vor fi peste 200. Ar mai fi 20 de cereri în așteptare. Am depus un proiect de Construire școală corp clădire P+2 Rupea,care ar costa 7 miioane lei. Aici însă, nu ni s-au cerut informaţii suplimentare, deci nu ştiu dacă vom primi finanţare.

 

Avem și o localitate care aparţine de Rupea şi anume  Fișer, unde problemele sunt cu canalizarea. Am finalizat canalizarea stradală, iar acum vom desfăşura un proiect de racordare la canalizarea stradală pe care am închis-o cu o staţie de epurare, pe care acum o alimentăm cu energia electrică. Pentru aceeaşi localitate am depus un proiect de Desfacere pod și construire pod peste râul  Fișer, care face lăgătura din drumul naţional cu satul în sine, cu asfaltarea a 1,2 km de drum care face legătura cu acel pod, valoarea este de 2,794 milioane lei. În momentul de față am instituit restricţii de tonaj, podul este o combinaţie de lemn, piatră, fier, nu vrem să avem parte de un eveniment neplăcut

 

Căminul cultural din Fişer este în paragină. Trebuie reabilitat, pentru că sunt evenimente care se pot desfăşura aici, şi de care comunitatea are nevoie, dar ne putem mândri, în orașul nostru, cu tradițile locale. Pentru reabilitare, extindere și modernizare Cămin Cultural Fișer am solicitat 1.061.336 lei.În aceeași notă am inclus reabiltarea Căminului cultural Rupea Gară- 1.102.281 lei costă. Am cerut aproape 2 milioane lei pentru reabilitarea și modernizarea sediului primăriei Orașului Rupea. Vrem să facem acest lucru din mai multe motive, siguranţă, obligativitate de a face rampă şi acces pentru persoane cu dizabilităţi, dar şi din cauza înfăţişării instituţiei în acest moment.

Prima interventie chirurgicala la Spitalul Orasenesc Rupea

În schimb, Spitalul Orăşenesc oferă condiții decente. Am reușit  să aducem încă trei medici de diferite specialităţi, săptămâna trecută a fost prima intervenție chirurgicală, la o hernie. Avem secții de Interne, Chirurgie generală, Pediatrie, Infecțioase, Obstetrică Fiziologică şi Cameră de Gardă. Deservim un populaţia de pe o rază de circa 30 de kilometric, 70% dintre pacienţi provin din afara localităţii, ceea ce ne-a dat de gândit. Aşa că, am depus, la Compania Naţională de Investiţii,  acest proiect de modernizare și dotare Spitalul Orășenesc Rupea, în valoare de  28.280.272 lei. Vrem să aducem lângă noi o stație SMURD, trebuie să căutăm un loc pentru amenajarea ei, trebuie să deservim şi această zonă, de pe DN13, unde sunt evenimente rutiere zilnic. Vrem să aducem și un punct de lucru al Crucii Roșii. La spital sunt două trei posturi libere, am avut de curând un concurs de ocupare a unor posture la care am avut oameni care s-au prezentat

Cetatea Rupea

“Cetatea este un obiectiv cu care ne mândrim. Am ajuns ca în acest weekend să avem mai mulți vizitatori la cetate De la deschiderea Cetăţii am trecut de pragul de 285 de mii de vizitatori, au fost circa 30 de mii anul acesta, din care, peste 5000 au fost doar în weekendul prelungit, de Rusalii. Promovăm, mergem aproape la fiecare târg de turism la care putem participa cu costuri mici. Încercăm, de asemenea, ca în Cetate  să aducem diferite evenimente. În weekendul 29 iunie-1 iulie va fi o etapă a Campionatului Naţional de  Off-road, care va avea punct d eplecare şi sosire parcarea Cetăţii. Un alt eveniment este Săptămâna Haferland, care va culmina în sâmbăta din 12 august, în care promovăm obiceiurile şi tradiţiile săseşti. Va fi o vizionare de film în aer liber în Cetate, dacă va avea succes, vom organiza așa ceva odată pe lună. Mai avem un proiect de promovare a Cetăţii, este denumit Scaunul Rupea, prin care promovăm 29 de biserici şi cetăţi din zona Rupea, cum ar fi cele din Homorod, Cața, Drăușeni, Ungra, Racoș, Ticușul Nou, Bunești, Criț, Meșendorf, Roadeș.

Împreună cu Biserica  Evanghelică și Consiliul Local am semnat un proiect de reabilitare a cetății și turnului din centrul orașului, al doilea obiectiv touristic ca dimensiune, din Rupea. Orga și țesăturile de la Biserica Neagră sunt aparținătoare Bisericii din Rupea.Ne mândrim cu liceul din Rupea. Suntem mândri că şi la concursurile de inventică sau la simpozionul naţional de fizică, elevi ai Liceului “Şt.O.Iosif” au primit locul I, unul dintre ei pentru o soluţie de arhivare a datelor siteurilor”

 

 

MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE, ADMINISTRAȚIEI PUBLICE ȘI FONDURILOR EUROPENE

 

Obiective investiții:

Nr. crt. Denumire proiect Valoare
1 ”Reabilitare, extindere și modernizare Cămin Cultural Fișer” 1.061.336.61
2 ”Reabilitare, extindere și modernizare Cămin Cultural Rupea Gară” 1.102.281.15
3 .”Reabilitarea și modernizarea sediului primăriei Orașului Rupea” 1.955.787.61
4 ”Reabilitarea/extinderea/modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit Rupea” 836.220.29
5 ”Construire școală corp clădire P+2 Rupea” 7,039,352.00

 

6 ”Desfacere pod și construire pod peste râul Fișer jud. Brașov, oraș Rupea sat Fișer și reabilitare stradă” 2,794,236.15

 

7 ”Desfacere si construire pasarela peste pârâul Cozd în orașul Rupea, judetul Brasov” 442.299.20
8 ”Reabilitare strada Republicii- Rupea, Jud. Brașov” 11,072,360.00

 

9 ”RK, modernizare și dotare Spitalul Orășenesc Rupea” 28.280.272

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: