”Primăvara românească la Bruxelles”. Cum a fost promovat județul Brașov?

Bruxelles, capitala Uniunii Europene, a petrecut româneşte, mai exact a trăit cele mai frumoase experiențe turistice și culturale despre Brașov – județul situat în mijlocul României. Chiar dacă vremea din capitala Belgiei a fost una capricioasă, cu temperaturi scăzute și ploaie mohorâtă, duminică, 29 aprilie 2018, Consiliul Județean Brașov și destinațiile cultural-turistice ale Județului Brașov s-au promovat la invitația Arthis – Casa de Cultură Belgo-Română și a eurodeputatului brașovean Răzvan Popa, la cea de-a 13-a ediţie a celui mai mare festival al comunităţii române din Belgia, „Primăvara românească la Bruxelles”.
În Square des Blindés (Marché aux Poissons) au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale brașovene, promotori turistici publici și privați, meșteșugari și producători din județul Brașov – toți dorind să aducă la Bruxelles o parte din atuu-urile celui mai vizitat județ din România și să-i convingă pe belgieni să descopere frumusețile naturale și bogăția culturală a acestui colț de Europă ca turiști. Delegaţia braşoveană a fost condusă de Alina Szasz, manager public la Consiliul Judeţean Braşov.
Din delegație au făcut parte ecodestinațiite Vama Buzăului, Poarta Carpaților (Moieciu-Fundata) și Colinele Transilvaniei, regiunea culturală Țara Bârsei (Codlea, Râșnov – Asociaţia Rosenau Turism, Ghimbav, Feldioara, Rotbav, Săcele – Pro Terra Barcensis, Sânpetru, Fundata, Zărnești), regiunea culturală Rupea – Haferland, regiunea culturală Țara Făgărașului – Asociaţia Ţara Făgăraşului, străvechiul cartier românesc Șchei (destinație EDEN) și turisticul oraș activ Predeal. De asemenea, județul a fost reprezentat și de artizani (Gabriela Bularca, Margareta Armanko, Electra Ghiza, Calidano Ceramica) cu ateliere creative și creaţii meșteșugărești: ouă încondeiate, coreșeturi, ceramică, costume tradiţionale, pictură pe sticla şi pe lemn, crestături în lemn, bijuterii realizate manual prin broderie etc. Muzica şi dansurile tradiţionale au fost reprezentate de mai multe grupuri folclorice și interpreți locali brașoveni, care au pus în valoare diversitatea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti (interpreţii Ionela Bran, Liliana Oncioiu, Gheorghe Sorea, anasamblul de dansuri din comuna Jibert). Vizitatorii au avut ocazia să deguste şi delicioase specialităţi brașovene: brânzeturi de Rotbav și Vama Buzăului, schnaps Rosenauer din Țara Bârsei, turte dulci și cozonaci de la Mama Cozonacilor, miere de la familia Moldovan din Sânpetru, dulceţurile și conservele făcute de tanti Rozi din Criț, sucurile natural din Săcele şi alte bunătăţi.
Răzvan Popa, europarlamentar: „Bun găsit vă spun astăzi de la Primăvara românească la Bruxelles, o sărbătoare pentru numeroasa comunitate de români din capitala Belgiei. Astăzi ne bucurăm împreună de tot ce avem noi mai frumos: de graiul dulce românesc, de tradițiile noastre, de portul și dansul românesc. E sărbătoarea românilor în inima Europei, într-un an extrem de important când în țara noastră celebrăm Centenarul Marii Uniri. Să ne dăm mână cu mână cei cu inima română, să le împărtășim străinilor valorile și tradițiile noastre. Mulțumesc pentru prezență artizanilor și artiștilor veniți din țară, organizatorilor și vouă, acestei comunități frumoase de români aflați în Belgia și la Bruxelles, o comunitate extrem de importantă. Mă bucur să am ocazia și sunt onorat să susțin acest eveniment alături de Arthis Casa de Cultură Belgo Română. Pentru că eu sunt născut și crescut în Brașov, la această ediție, am ales să aducem tot ce avem mai frumos la noi acasă, din Brașov, din inima României, și să promovăm aici, în inima Europei. Vă invit să ne bucurăm împreună de această zi, să le arătăm tuturor ce înseamnă suflarea românească și ce avem noi mai sfânt.”

Alina Szasz, manager public: „Manifestarea a fost o reuşită deplică. Am abordat destinaţia turistică Judeţul Braşov pe zonele specifice, respectând aceeaşi abordare pe care am avut-o la târgurile de turism la care Judeţul Braşov a fost prezent. Am avut un suces deosebit. Ne-am bucurat de faptul că românii din Bruxelles, cea mai numeroasă comunitate etnică după cea franceză, ne-au fost alături. Au fost mulţi români care s-au bucurat de produsele noastre locale, de la diverse feluri de brânzeturi şi băuturi, la cozonaci şi turtă dulce. Am certitudinea că am reuşit să promovăm destinaţia noastră la Bruxelles, astfel încât să atragem în judeţul Braşov cât mai mulţi turişti din Capitala Uniunii Europene”.

 

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov: „Mă bucur că prezenţa Judeţului Braşov la Bruxelles a fost un succes. De altfel, ne-am pregătit foarte bine din punct de vedere logistic şi organizatoric pentru a ne promova cât mai bine. Deplasarea delegaţiei braşovene a inclus o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Biroului Bruxelles al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, în cadrul căreia s-a discutat despre ce alte tipuri de evenimente sau de proiecte am putea aborda pentru o cât mai bună promovare a destinaţiei turistice Judeţul Braşov. De asemenea, a avut loc o întâlnire cu un tour-operator foarte important la nivel european, astfel încât să găsim modalităţile cele mai bune pentru a pune Judeţul Braşov pe harta turismului european, atât cu destinaţiile sale deja celebre, cât şi cu cele mai puţin cunoscute”.

 

„Vive la Roumanie!” le-a urat participanţilor şi primarul Bruxelles-ului, Philippe Close, prezent pentru prima dată la sărbătoarea „Primăvara românească la Bruxelles”.
Cu această ocazie, europarlamentarul braşovean i-a adresat invitația de a face o vizită la Brașov pentru a cunoaște mai bine tradițiile locului și pentru a participa la Parada Junilor. Edilul a mărturisit că a fost în țara noastră în timpul carierei sale de rugbist când, alături de echipa națională a Belgiei, a jucat împotriva României. Philippe Close a încurajat comunitatea românească din Bruxelles să își desemneze reprezentanți în administrația locală belgiană, ținând cont că românii sunt a doua mare comunitate din Belgia. Aproximativ 250.000 de români se află azi în Belgia, din care peste 40.000 în Bruxelles.

Pe 30 aprilie, delegaţia braşoveană a făcut o vizită la Parlamentul European.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: