Primarii din județul Brașov au fost instruiți cu privire la procesul electoral

Prefectul judeţului Brașov, Marian Rasaliu, a convocat astăzi, 15 mai 2019, o şedinţă de lucru pentru instruirea primarilor și secretarilor unităților administrativ-teritoriale din județul Brașov cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor europarlamentare și a referendumului din 26 mai 2019.

Biroul Județean Brașov al Autorității Electorale Permanente a transmis, prin Claudiu Petra, principalele atribuții ce le revin primarilor în desfășurarea în bune condiții a alegerilor membrilor din România în Parlamentul European, în special privind organizarea şi dotarea secţiilor de votare şi operarea Registrului Electoral.

Astfel, în fiecare secție de votare vor fi trei urne fixe, conform deciziei nr. 72/14.05.2019 a Biroului Electoral Central, întrucât cetățenii vor primi trei buletine de vot, unul pentru alegerea candidatului pentru Parlamentul European, iar celelalte două pentru referendum, câte un buletin de vot pentru fiecare întrebare. De asemenea, va exista și o urnă specială, iar cererile pentru aceasta, din partea cetățenilor, vor fi depuse în ziua de sâmbătă, 25 mai 2019, între orele  18.00-20.00, la secțiile de votare.

Înlocuirile președinților și a locțiitorilor din secțiile de votare se pot face doar în baza unor cereri scrise de ei. Procedura este aceeași ca la desemnarea inițială, respectiv tragerea la sorți electronică din corpul experților electorali. Primarii au fost rugați să verifice încă o dată starea sediilor secțiilor de votare pentru a se asigura de funcționalitatea acestora. Pachetele cuprinzând listele electorale (permanente și speciale unde este cazul) vor fi descărcate până cel mai târziu în data de 24 mai 2019. Listele electorale vor fi tipărite în două exemplare.

La finalul sesiunii de informare, reprezentanţii instituţiilor responsabile pentru derularea procesului electoral au răspuns întrebărilor venite din partea autorităţilor locale, clarificând aspecte organizatorice şi legislative.

 

Actualizare bază de date în beneficiul 112

Un alt punct pe ordinea de zi a fost actualizarea informațiilor privind hărțile digitale și a bazelor de date necesare funcționării serviciului de urgență 112 (Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență). Prezentarea programului a fost făcută de un reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Informațiile cu privire la modificările în infrastructura locală (adrese, numere noi, puncte de interes în localități) au fost solicitate în baza OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Actualizarea sistemului informatic geografic (GIS) este necesară pentru operativitatea de intervenție a instituțiilor de interes: Ambulanță, Pompieri, Poliție, Jandarmerie.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: