Primăria Brașov extinde programul ,,PETrică” în alte două cartiere

În ședința de astăzi, consilierii locali au aprobat extinderea până în data de 1 octombrie 2022, a programului de colectare a ambalajelor reciclabile prin sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) și în alte cartiere ale orașului. După succesul înregistrat cu ,,PETrică”, primul sistem instalat în Livada Poștei, care a reușit în mai puțin de două luni să colecteze 231.736 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle, în următoarea perioadă, Municipalitatea, împreună cu cei doi parteneri – Envipco și Brai-Cata – va monta încă două astfel de sisteme de colectare. Unul dintre noile sisteme va fi montat în zona Pieței Astra sau în zona gării, având ca termen estimat luna noiembrie, iar cel de al doilea va fi amplasat în luna februarie, într-o zonă ce urmează a fi stabilită. De asemenea, perioada de funcționare a lui PETrică 1, a fost extinsă tot până la 1 octombrie 2022.

 

Reamintim că PETrică a fost lansat ca proiect pilot în cadrul Forumului Orașelor Verzi, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului, și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din oraș ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare unde este cazul, cu sau fără capac. Cele trei aparate sunt furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.

De la punerea sa în funcțiune, PETrică a colectat 231.736 de recipiente, dintre care: 88.205 PET-uri, 88.958 de doze de aluminiu și 54.753 sticle.

Din punct de vedere a sistemul de recompensare, de la începutul proiectului au fost oferite 18.000 bilete RATBv, pe suport de hârtie. În urma cu două săptămâni am schimbat mecanismul de recompensare, de atunci s-au generat 3.130 de bilete în portofele electronice nominale, dintre care aproximativ 10% sunt portofele noi, ceea ce confirmă că sunt brașoveni care au ales transportul în comun.

 

Achiziție ecoinsule

Pentru achiziția de ecoinsule, Primăria Brașov a semnat, în data de 13 octombrie, un contract subsecvent pentru livrarea, până la sfârșitul anului, a 28 de ecoinsule, în valoare de 4.776.245,88 lei, TVA inclus. Acest contract face parte din acordul cadru pe care Municipalitatea l-a semnat cu SC EuroSalub, pentru livrarea 420 de ecoinsule. Aceste sisteme de preluare a deșeurilor sunt automatizate, asigură preluarea deșeurilor menajere și a celor reciclabile, pe fracții, și vor înlocui actualele platforme de depozitare a deșeurilor din cartiere.

În primul pachet de ecoinsule, care vor fi livrate în acest an, sunt incluse:

  1. a) 8 insule ecologice informatizate, cu câte 8 guri de încărcare – 5 guri destinate deşeurilor reciclabile şi 3 guri destinate deşeurilor menajere – dotate cu 8 eurocontainere de 1.100 litri;
  2. b) 12 insule ecologice informatizate cu câte 6 guri de încărcare – 4 guri destinate deşeurilor reciclabile şi 2 guri destinate deşeurilor menajere – dotate cu 6 eurocontainere de 1.100 litri;
  3. c) 8 insule ecologice informatizate cu câte 5 guri de încărcare – 4 guri pentru deşeuri reciclabile şi o gură pentru deşeuri menajere – dotate cu 5 eurocontainere de 1.100 litri.

 

Coșuri de gunoi stradale

Tot în această perioadă, Primăria derulează o procedură de achiziție pentru 100 de sisteme de coșuri de gunoi stradale, cu pubele destinate deșeurilor menajere și colectării selective, valoarea estimată a achiziției este de 185.000 de lei, TVA inclus. În acest moment procedura este în faza de semnare a raportului de adjudecare.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: