PREVENIREA DELINCVENȚEI JUVENILE

Inspectoratul de Poliție al Județului Brașov a organizat, pentru cea de-a treia zi a  „Săptămânii prevenirii criminalităţii” dedicată prevenirii delincvenței juvenile și victimizării minorilor, o dezbatere  cu elevi ai claselor a X-a de la Colegiul Național ,,Aprily Lajos” Brașov pe tema cyberbulling-ului și a delincvenței juvenile.

Activitatea denumită ”Tribunalul Clasei” a presupus dezbaterea unei spețe de cyberbullying de către adolescenți, care au reconstituit procedura juridică în cazul comiterii unei infracțiuni în mediul online, pentru a conștientiza consecințele penale în  cazurile de agresiune pe internet.

La activitate au participat, pe lângă polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Brașov,  și specialiști de la Organizaţia Salvaţi Copiii – Biroul Local Braşov și de la Serviciul Probațiune Brașov.

De asemena, la Liceul Vocațional de Arte Plastice ,,Hans Mattis-Teutsch” Brașov s-au derulat activități pentru prevenirea victimizării copiilor împreună cu Oaki Junior Club, la care au participat elevi ai claselor I-IV, care au fost antrenați în jocuri și concursuri cu scop educativ-preventiv.

Pe teritoriul județului, polițiștii au organizat şi desfăşurat întâlniri cu preșcolarii, elevii, cadrele didactice din unităţile de învăţământ preșcolar, gimnazial şi liceal, pe tema prevenirii delincvenței juvenile și victimizării minorilor.

Pentru a preîntâmpina să devină victime sau agresori în mediul online, Poliția Brașov recomandă copiilor/adolescențillor:

  • Nu oferi necunoscuților de pe internet informații despre tine sau familia ta (nume, vârstă, număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, numele școlii, locul de muncă al părinților etc.).
  • Nu tot ceea ce citești sau vezi pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile și filmele pot fi trucate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă o informație este reală, caută din mai multe surse de informare.
  • Când îți creezi adresa de e-mail, folosește un pseudonim, o prescurtare şi în nici un caz numele tău întreg, data nașterii sau orice altceva ceea ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre tine cu ușurință.
  • Poți oricând să te oprești din navigarea pe internet sau să refuzi să continui discuțiile pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu ți-a plăcut sau care te-a speriat.
  • Dacă vrei să te întâlnești față în față cu o persoană cunoscută pe internet, anunță-ți părinții, fixează întâlnirea numai într-un loc public intens circulat și mergi împreună cu cineva mai mare, de încredere, care te poate apăra la nevoie. Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal când suni pe cineva întâlnit pe internet.
  • În cazul în care cineva îți transmite fotografii sau propuneri care te fac să te simți rău, raportează acest lucru la Internet Hotline ( safernet.ro ).

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: