Președintele Adrian Veștea, băgat în corzi de consilierii județeni. Aeroportul, aruncat într-un joc populist

Ghinion pentru Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, chiar la punctul numărul 13 de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi. Deși are majoritatea de partea sa, conducerea PNL s-a văzut învinsă, chiar de către PSD. Cum reprezentanții PNL au vrut ca salariile angajaților din instituție să fie plafonate la nivelul lunii decembrie 2019, consilierii județeni PSD au ripostat imediat, demonstrându-i președintelui că sunt bani având în vedere că CJ a avut un excedent bugetar de 40 de milioane.

”Grupul PSD va vota împotriva acestui proiect de hotărâre, prin care se face o diminuare mascată a salariilor tuturor angajaților din CJ Brașov prin plafonarea acestora la nivelul grilei de salarizare din 2019. Salariul minim brut , în funcție de care se calculează  salariile, a fost crescut de la 1 ianuarie 2020 cu aproximativ 8 procente fata de cel din 2019, de la 2080 lei la 2230 lei, daca ținem cont și de o inflație de 4 procente aferenta anului 2019, rezultă o diminuare reală a salariului de aproximativ 12 % prin aceasta plafonare .Vreau sa va reamintesc ca Partidul Social Democrat este împotriva oricăror măsuri de diminuare, mascata sau nu, a salariilor. Indexarea salariului minim în fiecare an a fost stabilită prin legea salarizării unitare până în anul 2022 în urma consultărilor cu marile centrale sindicatele . Vrem să vă semnalăm că alte instituții ale statului au respectat lege 153/2017 și au calculat salariile în funcție de salariul minim brut stabilit pentru 1 ianuarie 2020, un exemplu ar fi ministerul de finanțe. Noi dorim respectarea legii salarizării unitare și de aceea vom vota împotriva acestui proiect, ceea ce recomandăm și colegilor noștri din celelalte partide. 
Am dori sa va întrebăm: cu cine v-ați consultat înainte de a initia acest proiect de hotărâre?
Articolul 11 din legea 153/2017 spune urmatoarele:
 Pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale “Administrație” din aparatul propriu al consiliilor județene, primării și consilii locale și din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului județean , în urma consultării organizației sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanților salariaților.
Dacă nu ați consultat organizația sindicala sau reprezentanții salariaților, voi recomanda tuturor colegilor din Consiliul Județean sa voteze împotriva acestui proiect de hotărâre deoarece acesta a fost inițiat cu încălcarea legii. Ca sa nu mai spun că nu se poate să ai excedent de 40 de milioane de euro si sa te plangi că nu ai bani pentru aeroport sau salarii”, a spus iritat Adrian Iatan, liderul grupului PSD.  

Bineînțeles, președintele Adrian Veștea a mutat discuția în zona aeroportului, deși, nu avea nicio legătură în această ecuație.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: