Povestind despre orasul lui Stalin…

Marți, 22 mai 2018

Ora 10.00, Școala Gimnazială nr. 1 Brașov: Vernisajul expoziției școlare ,,Orașul Stalin” în fostul cartier muncitoresc ,,Steagul Roșu”.

Ora 18.00, librăria ,,Șt. O. Iosif”: întâlnire cu scriitoarea americană, cu origini lituaniene, Ruta Sepetys.

 

Marți, 22 mai 2018, vă așteptăm de la ora 10, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Brașov (str. Barbu Lăutaru, nr. 10), la o întâlnire cu elevii care au fost implicați în modulul interactiv de educație nonformală ,,Orașul Stalin pe înțelesul copiilor”, desfășurat în toamna anului trecut. Cu această ocazie va avea loc vernisajul expoziției școlare ,,Orașul Stalin” în fostul cartier muncitoresc ,,Steagul Roșu”.

În cadrul proiectului ,,Orașul Stalin pe înțelesul tuturor”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Brașov au participat la ateliere informale susținute de un fotograf și un muzeograf, apoi au făcut munca de ,,investigare” a trecutului recent al orașului cu ajutorul aparatelor de fotografiat de unică folosință.

Tot mâine, muzeul nostru are onoarea de a o avea oaspete pe scriitoarea americană, cu origini lituaniene, Ruta Sepetys. Scopul vizitei este documentarea pentru un nou roman inspirat din tragediile perioadei comuniste, cu focus pe perioada Orașului Stalin din România (1950 – 1960).

Mâine seară, începând cu ora 18.00, la librăria ,,Șt. O. Iosif” este programată o întâlnire a pasionaților de istorie cu doamna Ruta Sepetys.

Ruta Sepetys a fost distinsă în 2017 cu ,,Carnegie Medal” pentru romanul ,,O mare de lacrimi”/ Salt to the sea și este autoarea romanului ,,Printre tonuri cenușii”/Between Shades of Gray, tradus în 36 de limbi și 50 de țări, cu foarte multe premii internaționale.

Romanul ,,O mare de lacrimi” este despre un moment aproape necunoscut din istorie: torpilarea și scufundarea vasului cu refugiați ,,Wilhelm Gustloff”. Au murit atunci peste 5000 de copii, femei și bătrâni, în total aprox. 9 400 de oameni. Al doilea roman, ,,Printre tonuri cenușii” este povestea unei tinere din Lituania, deportată în Siberia, în iunie 1941.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: