Posibilități de alianțe la Brașov după alegerile locale. Cine cu cine face majoritate?

În câteva zile vedem cine va fi primar al Municipiului Brașov, dar și cine va fi președintele Consiliului Județean. Vom afla și numărul de consilieri din fiecare partid pentru Consiliul Local și Județean. Calculele sunt destul de complicate, având în vedere că 3 partide mari vor domina cel mai probabil urătoarele legislative. Este vorba despre USR, PNL și PSD. Dacă ultimele două au ”infrastructura” bună, primul partid vine cu ”valul” nemulțumirilor. Este cunoscut faptul că USR stă destul de bine în sondaje și nu ar fi o surpriză să bată din nou PNL pe municipiu. Pe județ, într-adevăr, stau mai rău. PNL se situează bine la municipiu unde George Scripcaru este de departe favorit și, cu ajutorul său, poate băga în Consiliul Local un număr bunicel de consilieri.

La județ, lucrurile sunt mai complicate, mai ales că PNL nu beneficiază de susținerea marilor orașe având în vedere că acestea sunt în prezent controlate de alte partide. O excepție fac Râșnovul și Brașovul, cu precizarea că mișcările interne din PNL ar putea îndrepta votanții spre…Mariana Câju, de exemplu, care va candida independent, dar cu susținerea unor primari independenți printre care se numără și Gheorghe Sucaciu, edilul cu o influență mare în zona electorală din Făgăraș. Pe lângă Mariana Câju, mai există și candidatul PSD, Marian Rasaliu. Social-democrații au o structură de partid bine organizată. Nu trebuie uitat nici Mihai Mohaci, cel care va candida din partea Pro România. După cele 3 mari partide, urmează clar Pro România, care poate fi un jucător important la formarea următoarelor alianțe.

 

La Municipiu, dacă PNL, PSD si USR vor scoate un scor cât de cât apropiat, alianțele se vor forma în jurul lor. Rămâne însă de văzut cine și cu cine se aliază. În Consiliul Local vor intra 27 de aleși. Dacă PNL va obține 6-8 consilieri, PSD 6-8, USR tot în jur de atât, Pro România și UDMR cel puțin 2, cine mai intră pe lângă ei? ALDE și  PMP sunt partidele care în sondajele de opinie se află la limita de a intra. Ce-i drept, PMP are șansele cele mai mari prin faptul că Mihai Costel a fost viceprimar, dar și prin Băsescu care s-a ”întors” la luptă ca să salveze partidul. Dacă intră ambele, de unde rup, care din cele 3 partide mari pierd consilieri? Acestea sunt întrebările momentului pe buzele politicienilor.

Prima variantă ar fi o alianță PSD-PNL. Dacă cele două partide reușesc să-și asigure o majoritate cu UDMR, atunci, clar că vor fi 4 ani de foc, cu ședințe pline de acțiune, unde USR va ataca tot ce va prinde. Este destul ca cele două partide să scoată împreună 14 consilieri și au închis meciul. Astfel, vor avea viceprimar și PSD și PNL, ultimul care a cam stat pe tușă din cauza majorității fragile de până acum. Această alianță este tot mai des vehiculată în spațiul politic. O alianță USR-PNL este mai greu de realizat având în vedere disputele de până acum. USR nu va accepta cu siguranță o alianță cu PNL la nivel local atât timp cât la conducerea Primăriei Brașov este George Scripcaru. L-au criticat, hărțuit și au spus despre el că trebuie să plece, că nu e bun, atunci cum s-ar prezenta aleșii USR în fața propriului electorat să spună că George este băiat bun și că vor face alianță cu partidul ”penalilor” așa cum este numit mai nou la Brașov de către cei din zona politică și media. Clar că useriștii nu vor risca să scoată scor mic la parlamentare printr-o alianță cu PNL pentru că și-ar trăda electoratul care, tocmai, nu îl simpatizează pe Scripcaru și ai lui. Nu este exclusă nici o alianță dintre PNL, Pro România și un alt partid gen UDMR, PMP sau ALDE, dacă acestea vor intra în Consiliul Local cu câte 2 consilieri.

Nu este exclusă din ecuație nici o alianță USR-PSD, care, la fel, ar închide meciul și ar da șah-mat primarului. Dacă scot împreună 14 consilieri și vor să le strice 4 ani liberalilor, fac alianță. Astfel, va câștiga și PSD, dar și USR. Dacă la nivel central între cele două partide a fost un război total, la Brașovul lucrurile sunt total diferite. PSD nu are penali în rândul parlamentarilor, nici la Consiliul Județean sau Local, deci nu pot fi reproșuri. Plus că, PSD nu a condus Brașovul nici la Primărie, nici la Consiliul Județean. Cu alte cuvinte, o alianță între cele două formațiuni bazată pe derularea de proiecte, nu este imposibilă.

Și PSD, dacă scoate 8 consilieri, ar putea obține ”maxim de puncte” printr-o alianță cu Pro România, UDMR sau ALDE.  Ar fi o majoritate fragilă, dar nu este exclusă, totul depinde de scorul fiecărui partid.

La fel de bine ar putea face alianță USR cu alte partide mici. Același scenariu.

Cert este că Scripcaru mai prinde un mandat, indiferent de ce fac contracandidații săi. A început să mai miște din proiectele ținute la sertar, ceea ce îl face din nou favorit.

La Consiliul Județean lucrurile sunt la fel de complicate. Cu o listă unde sunt 2 condamnați penal, plus câțiva cercetați, inclusiv pentru acte de corupție, PNL este partidul care nu mai poate spera la un procent mare. Clar că brașovenii s-au săturat de consilieri care au sau au avut probleme cu legea. Din păcate, sunt aceleași personaje ca și în actualul mandat, nimic nou decât la capitolul dosare, unde Adrian Gabor s-a ales cu o problemă penală ce va atârna greu la alegerile ce urmează. Concluzia este că președintele Adrian Veștea nu a fost în stare să întocmească o listă cu persoane fără probleme cu justiția. Acest bolovan penal va atârna greu la urne. Brașovenii vor oameni curați în viitorul legislativ, nu cercetați sau condamnați.

În aceste condiții, este greu de crezut că PNL va mai reprezenta mare lucru în următorul legislativ. Cu siguranță că PSD, USR  și Pro România vor încurca socotelile liberalilor. Posibil să intre și PMP și ALDE, în afară de UDMR, dar va fi greu. Dacă PMP are șanse la municipiu, la județ este mai greu să treacă pragul. Nici ALDE nu are sigură intrarea, fiind destul de complicat.

Și la județ, prima variantă rămâne PNL-PSD, apoi PSD-USR sau PSD-Pro România-ALDE, la fel cum și USR poate face același lucru. Pentru ca PNL să aibă majoritate cu partidele mici, este foarte dificil, ar trebui o minune la ce listă are la Consiliul Județean.

Interesantă va fi și lupta pentru președinția Consiliului Județean Brașov, unde clar sunt 3 candidați cu șanse reale: Mariana Câju, Adrian Veștea și Marian Rasaliu.

La municipiu, doar Allen Coliban îl poate deranja pe George Scripcaru, restul, se agită, dar fără prea mare folos. Probabil clasamentul final va arăta așa: George Scripcaru, Allen Coliban, Florin Orțan, Sorin Susanu, Gheorghe Ialomițianu…

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: