Populatia din Garcini, implicata in ecologizarea zonei

Primaria municipiului Sacele trebuie sa faca fata unor costuri foarte mari cand vine vorba de serviciile de salubritate. Numai in anul 2016, s-a platit suma de 1.078.926 lei pe aceste servicii.  Mai mult, in primele luni ale anului 2017 s-a platit deja suma de 487.714 lei.  Virgil Popa, primarSacele, se gandeste sa implice si populatia din Garcini in procesul de ecologizare si salubritate.

“In anul 2016 , municipiul Săcele a plătit pe servicii de salubritate 1.078.926 lei. La această sumă s-au adăugat 229.416 lei pt ecologizare și 2418 lei pentru neutralizarea cadavrelor de animale. În total, 1.310.761 lei.

Primăria municipiului Săcele are un contract (de delegare al gestiunii serviciului public de salubrizare din mun. Săcele) prin concesiune, pe o perioadă de 5 ani, încheiat în anul 2014, cu firma SC Cibin SRL.

Anul acesta 2017, pentru salubritate s-au plătit pe primele 4 luni ale anului 487.714 lei.

De asemenea știți că la Săcele avem o zonă mai specială, cartierul Gârcini. Aici am înteprins o primă acțiune de ecologizare de primăvară care a costat 163.163 lei. Totalul salubrizării pe întreg municipiul pe primele 4 luni este de 650.877 lei, iar din acest total ecologizarea pe zona Gârcini reprezintă 25 %.

Ecologizarea nu a fost realizată în tot cartierul, luna aceasta urmând să intrăm pe strada Lacului, în spatele școlii generale nr.5, unde va fi mult de lucru. Acțiunile vor continua, de altfel, pe tot parcursul anului.

Referitor la această zonă ne gândim la un plan de implicare a locuitorilor de aici în aceste acțiuni de ecologizare. Ideea este ca în centre de colectare a deșeurilor menajere puse la dispoziție de municipalitate, să implicăm populația în colectarea acestora și aducerea acestora în centrele de colectare. Mai precis, vrem să stăm de vorbă cu proprietarii de căruţe, sunt circa 300, să înceapă să iasă pe căile de acces şi să colecteze ei gunoiul din zona Gârcini. Accesul în zonă este dificil, pentru că acolo nu sunt străzi, ci uliţe. Avem experienţa cu fierul vechi care se găsea pe albia râului Tărlung în  anii 90. A fost acel element important că s-au dat bani pentru fierul vechi. Gândim o formulă de felul acesta cu gunoiul. Va trebui să-i motivăm ca să alerge ei după gunoi şi să-l ducă acolo unde le indicăm. Ei vor duce gunoiul pe o platformă betonată, iar de acolo va fi ridicat de operatorul de salubritate. La ora actuală, în cartierul Gârcini sunt amplasate 8 containere de 4 mc, 2 containere de 7 mc, 1 container de 11 mc, care se ridică în medie de  două ori pe săptămână. De exemplu, în ianuarie s-au ridicat 263mc, iar în februarie, 303mc gunoi menajer” a declarat Virgil Popa, primar Săcele, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta astazi.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: