Poiana Brașov, stațiunea care riscă să rămână fără pădure. De la fâneață și copaci la betoane

Poiana Brasov se transforma de la un an la altul. Dispar copacii si isi fac loc vilele, ansamblurile imobiliare. La o deplasare cu masina dinspre Brasov spre Poiana se vad clar urmele dezastrului, consecintele dezvoltarii urbane. Dealuri rase, lasate fara copaci si multe constructii, acesta este tabloul. Din pacate, este doar inceputul pentru ca in Poiana Brasov se pregatesc adevarate ”lovituri” naturii. Este destul ca cineva sa citeasca anunturile de vanzari terenuri si sa inteleaga ce se va intampla peste ani cu Poiana Brasov. Transilvania365 a publicat si in urma cu cateva luni un anunt de pe OLX din care se intelegea clar ca o padure de cateva hectare poate fi rasa fara nicio problema, proprietarul avand deja toate avizele necesare.

Partea proasta este ca astfel de anunturi au invadat mediul online. Tot mai multi vanzatori sustin ca pasurea aflata pe proprietatea lor poate fi taiata intr-o clipa. Cu alte cuvinte, in cativa ani, zona se va umple de cladiri, de case, de ce nu si de blocuri, la cum se dau autorizatiile de constructie la Brasov… Intrebarea este cum au obtinut autorizatii/avize proprietarii de terenuri pentru a taia copacii? Unde este Garda Forestiera, Garda Nationala de Mediu, ce fac concret aceste institutii ale statului? Cum a fost posibil sa fie construite blocuri pe drumul spre Poiana, chiar in natura, printre copaci?  Se respecta regimul inaltimii sau se intampla ca si in oras unde,langa case, apar blocuri cu cateva nivele?

Nu este exclus ca peste cativa ani sa vedem si consecintele dezastrului, chiar pe drumul spre Poiana. Cum copaci nu mai sunt, exista sanse mari ca dealurile sa o ia la vale, sa existe alunecari de teren. De altfel, deja la unele ploi mai puternice se formeaza adevarate cratere in sol, iar malul galben de pe munte este adus pana in oras. Cum solul este slabit, clar ca si locuintele amplasate fara prea multe studii pe varful dealurilor risca sa o ia la vale.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: