Podurile peste râul Olt, inaugurate în campania electorală

Poduri începute în guvernarea PSD, finalizate în guvernarea PNL

Reprezentanții Consiliului Judeţean Braşov, au inspectat astăzi stadiul lucrărilor la două poduri peste râul Olt, aflate în fază finală de construcţie.

Este vorba despre podul de la Hălmeag, vechi de 100 de ani, care este reconstruit din temelii printr-un proiect accesat de CJ Brașov în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală II, şi despre podul de la Crihalma, afectat iremediabil de inundaţiile din 2018, a cărui proiectare a fost realizată de administraţia judeţeană, finanţarea lucrărilor şi construcţia propriu-zisă fiind preluate de Compania Naţională de Investiţii (CNI), în urma demersurilor făcute de preşedintele CJ.

Vestea bună pentru locuitorii judeţului Braşov este că ambele poduri vor fi inaugurate în cursul lunii mai.

Podul de la Hălmeag

Preşedintele Consiliului Județean Brașov şi primarul din Şercaia, Cristinel Paltin, au vizitat şantierul de la Hălmeag. Reconstrucţia acestui pod este esențială pentru locuitorii din satele situate în dreapta Oltului – Felmer, Ticușul Vechi, Cobor –, care zeci de ani au fost văduviți de o cale de acces sigură şi directă înspre Făgăraș și Brașov. Valoarea contractului de execuţie este de 6.176.199,19 lei (inclusiv TVA), fonduri alocate Consiliului Judeţean de Ministerul Dezvoltării.

Podul este realizat din beton, având lungimea de 97,10 metri și lățimea de 6 metri, din care lățimea părții carosabile va ajunge la 5 metri. Infrastructura podului este formată din două culee și două pile pe fundații indirecte (piloți cu diametrul de 1,08 metri). Lucrările, sistate pe perioada sezonului rece, vor fi reluate după data de 15 martie. Constructorul va termina instalarea culeelor şi pilelor, după care va monta grinzile de beton, va finaliza lucrările de hidroizolaţie şi va realiza calea de rulare. Carosabilul pe pod va avea lățimea de 5 metri, cu o bandă de circulație lată de 4 metri și două benzi de încadrare, de câte 50 cm. Conform prevederilor contractuale, lucrările se vor încheia la jumătatea lunii mai, însă constructorul va lua toate măsurile pentru a le finaliza cât mai curând posibil.

Podul de la Crihalma

Podul peste râul Olt, care leagă satele Crihalma și Comăna de Jos, grav avariat în urma inundațiilor din vara anului 2018, este într-o fază avansată de reconstrucţie. Şeful administraţiei judeţene şi primarul din Comăna, Viorel Grusea, au verificat stadiul lucrărilor realizate prin intermediul CNI.

În momentul de faţă, podul propriu-zis este construit. Urmează montarea izolaţiei peste placa de beton, finalizarea rampelor de acces, atât dinstre Crihalma, cât şi dinspre Comăna de Jos, acestea fiind în mare parte gata, după care se va trece la turnarea covorului asfaltic pe pod şi la amenajarea drumurilor de acces dinspre cele două sate. În cel mult două luni podul va fi inaugurat şi deschis circulaţiei, după care vor mai fi realizate câteva lucrări auxiliare (trasarea marcaje, montarea indicatoarelor, consolidarea malurilor), care însă nu vor afecta buna desfăşurare a circulaţiei. Podul și rampele de acces vor avea o lungime totală de 800 de metri, investiția ajungând la aproximativ 4 milioane de euro.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: