PNL este primul partid politic din România care a depus în Parlament, în 2018, o propunere legislativă privind votul electronic

PNL a fost primul partid politic din România care a depus o propunere legislativă referitoare la votul prin corespondență, în septembrie 2014. Și atunci în cazul votului prin corespondență, ca și acum în cazul votului electronic, mulți au spus că este o utopie.

În 2015 a fost adoptat votul prin corespondență, iar în 2016 el a fost aplicat. A avut o utilizare moderată din cauza lipsei de informare a cetățenilor cu privire la posibilitatea utilizării acestuia.PNL este primul partid politic din România care a depus în Parlament, în 2018, o propunere legislativă privind votul electronic.

“Susținem că prin înființarea unei platforme electronice, denumită E-VOT, cetățenii își pot exercita dreptul de a vota la distanță, după ce s-a înscris în Registrul Electoral, în rubrica specializată, și au primit o parolă de acces. Votul se exercită în timp real, în perioada destinată exercitării votului clasic.

Înființarea Comisiei Parlamentare Speciale pentru modificarea legilor electorale constituie o metodă de tergiversare a adoptării reglementării menționate mai sus, aceasta aflându-se deja în dezbaterea Camerei decizionale, Camera Deputaților.

Am acceptat să facem parte din Comisie tocmai pentru a nu permite aplicarea planului machiavelic al PSD-ALDE de a îngropa în Comisie orice modificare a reglementărilor legale aflate în vigoare în materie electorală, deoarece termenul pe care îl are comisia e a elabora o propunere este de 6 luni.

Salutăm declarația Președintelui României prin care solicită impulsionarea dezbaterii și adoptării modificărilor la legile electorale.

Preluăm și susținem în cadrul Comisiei, propunerile prezidențiale privind introducerea votului anticipat cu 8 zile la ambele tururi de scrutin prezidențial, stabilirea unor criterii precise pentru multiplicarea secțiilor de votare din străinătate, stabilirea obligației legale de prelungire a programului secției până când toți cetățenii aflați în proximitatea secției de votare îi vor exercita dreptul de a alege, extinderea votului prin corespondență la toate tipurile de scrutin, inclusiv pentru cetățenii români cu domiciliul în țară.

Aplicarea acestor soluții coroborat cu debirocratizarea procedurii de înscriere în lista suplimentară, vor garanta exercitarea dreptului de vot al tuturor cetățenilor români indiferent că au reședința în țară sau în străinătate.

Solicităm ca adoptarea acestor reglementări să se realizeze până la sfârșitul cestei sesiuni parlamentare, cel mai târziu în luna iulie 2019, în sesiune extraordinară”, a spus Gabriel Andronache, deputat PNL

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: