PETIŢIE pentru repunerea în funcţie a brașoveanului Octav Bjoza

O petiţie pentru ca Octav Bjoza să fie repus în funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 din care a fost demis prin decizia prim-ministrului a fost lansată miercuri.

Semnatarii mai cer ca premierul Florin Cîțu să-i ceară scuze brașoveanului Bjoza, precum și celor pe care i-a ofensat prin gestul său. Prin această decizie liderii PNL riscă să piardă un important capital electoral.

Petiţia este semnată, printre alţii, de realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, istoricul Marius Oprea, actriţa Manuel Hărăbor, Leontin Iuhas – fiul luptătoarei Doina Cornea, Gabriel Andreescu – disident luptător împotriva regimului Ceauşescu, deputatul PNL Florin Roman, parlamentari PSD şi AUR, preşedinţi de asociaţii ale foştilot deţinuţi politic, foşti deţinuţi politic sau urmaşi ai acestora.

”Cerem primului ministru Florin Câţu să revină deîndată asupra acestei decizii iraţionale şi să prezinte scuzele cuvenite celor pe care i-a ofensat, în mod special AFDPR şi domnului Octav Bjoza. Cerem domnului Ludovic Orban să înţeleagă uriaşa responsabilitate politică şi morală pe care o poartă, în calitate de preşedinte al PNL, pentru consecinţele incalculabile pe care decizia Guvernului Câţu le atrage după sine şi care nu vor rămâne nesancţionate în primul rând de electoral”, afirmă semnatarii petiţiei adresate Guvernului şi liderului PNL Ludovic Orban.

Premierul Florin Cîțu și-a argumentat decizia, referindu-se la un comunicat emis de asociația condusă de Bjoza: ”A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice”.

”Ne întrebăm însă dacă Guvernul României realizează că, prin această ofensă adusă comunităţii foştilor deţinuţi politici, luptătorilor anticomunişti şi urmaşilor acestora, nu face decât să redeschidă în societatea românească răni pe care le credeam cu toţii vindecate”, se mai arată în textul petiției.

Reamintim că Octav Bjoza este preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: