Peste 70% din populația României primește ajutor la plata facturilor în această iarnă. PNL a venit cu soluții și a grăbit procedurile parlamentare

Senatorii și deputații liberali au dezbătut și votat pe repede înainte soluțiile pentru facturile majorate la energie electrică, în așa fel încât plafonarea prețurilor, compensarea și amânarea la plată a facturilor să se facă de la 1 noiembrie. Legea care cuprinde aceste soluţii a trecut de Parlament și merge la promulgare.

Mihail Veștea este unul dintre parlamentarii PNL care au urgentat procedurile parlamentare și și-au dat votul pentru ca facturile românilor din această iarnă să nu fie mai mari decât cele de iarna trecută: Vorbim, pe cifre reale de consum, despre aproape 15 milioane de români care vor beneficia de această lege. Am intervenit pe legislație, urgent, pentru că vrem ca facturile consumatorilor de energie să fie la același nivel ca în 2020, în ciuda creșterii majore a prețurilor la nivel mondial. Am plafonat, de asemenea, prețurile la energie pentru spitale, școli, creşe sau biserici. De asemenea, am adus îmbunătăţiri ajutorului pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale şi întreprinderi familiale. Mai mult, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor locale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.  

Concret: plafonarea prețului se va face la distribuitor, nu la producător (ca să nu punem în pericol investițiile, ca să nu ajungem în viitor în crize similare), la 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022. Reducerea se va face direct în factură, iar românii nu vor fi nevoiți să depună niciun act.

Pe lângă prețul plafonat, aplicabil tuturor indiferent de consum, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de compensarea facturii, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă  al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:

–           300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021 – martie 2022)

–           echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021 –  martie 2022).

Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh. Se acordă o compensație în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh. Exemplu: Dacă prețul este ca acum, 85 de bani kwh/oră X 100 de kw = 85 de lei/factura. Compensarea este de 0,291 X 100 = 29 de lei. Prin urmare, va plăti 56 de lei. 200 kwh / lună = compensare de 58 lei. Total de plată : 141 lei. 300 kwh / lună = compensare de 87 lei. Total de plată : 212 lei.

Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh. Se acordă o compensație în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului.

Pentru IMM-uri, se exceptează în cazul energiei electrice plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei. Iar în cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Parlamentarii liberali de Braşov vor continua să legifereze în beneficiul celor care i-au trimis în Parlament.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: