Acasă Social Pentru ca ziua de 8 Martie să găsească an de an și...

Pentru ca ziua de 8 Martie să găsească an de an și mai multe femei fericite decât sunt în prezent, luptăm împreună pentru a pune „Stop violenței!”

0

Peste 20 de artiști plastici din țară s-au alăturat inițiativei Uniunii Soroptimist Internațional România (USIR) care, în colaborare cu Asociația Club Soroptimist Brașov, lansează în cadrul proiectului „STOP VIOLENȚEI!”, o Expoziție de pictură, cu licitație, pentru a ajuta victimele abuzului și a violenței de gen, aflate pe calea ieșirii lor din relațiile abuzive.

Evenimentul se va desfășura în perioada 4-5 martie, la Brașov, la Galeria de artă Ecos (str. Vlad Tepeș nr.2) si este organizat în parteneriat cu Asociația Pas Alternativ, Asociația „Femeile se implică” din Brașov și Galeria Artcity București.

Scopul proiectului este de conștientizare și sensibilizare a societății românești cu privire la efectele negative ale stereotipurilor de gen, cu accent pe violența domestică. Astfel, activitățile proiectului urmăresc să ofere sprijin femeilor abuzate, să-și depășească problemele de sănătate fizică, psihică, sociale și financiare. Acest lucru va fi posibil și cu ajutorul artiștilor plastici care și-au donat lucrările (parțial sau total) pentru a fi scoase la licitație. O mare parte din sumele obținute va fi folosită pentru a ajuta victimele violenței domestice.

Evenimentul, organizat cu sprijinul a 5 cluburi Soropotimist Internațional din țară (Brașov, București, Craiova, Slatina și Targoviste), are ca obiectiv prezentarea unei  expoziții cu vânzare – licitație în scop caritabil.

Expoziția poate fi vizitată în zilele de sâmbătă și duminică, în intervalul orar 11.00- 17.00. Licitația va fi organizată în data de 5 martie, începând cu ora 11.30.

Catalogul expozitiei poate fi consultat și pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/Soroptimistele)

Proiectul amplu „STOP VIOLENTEI”, inițiat  de Uniunea Soroptimist Internațional Romania, face parte din Campania de informare, conștientizare și educare privind eliminarea violențelor de orice fel asupra femeilor și copiilor, având în vedere că fenomenul violenței asupra femeilor și copiilor este în creștere, atât la nivel internațional cât și la nivel național, așa cum arată și statistica World Vision România, care citează raportul Poliției Române: «Numărul femeilor victime ale violenței domestice a crescut cu 10% în 2021; in plus, 65% din victimele violenței domestice sunt femei si 17% sunt minori iar aproximativ 80% dintre copii abuzati sunt fele…». Din păcate, nu toate agresiunile ajung să fie reclamate la autorități și de aceea este necesară organizarea unor astfel de evenimente, în mod sistematic și în parteneriat, pentru a forma atitudinea civică a cât mai multor cetățeni prin care să consolidăm prevenția oricăror forme de violență. Vor fi expuse circa 40 de lucrări ale unor artiști plastici români, peste 20 pentru a fi licitate în scop caritabil. Sumele rezultate din vânzare vor fi oferite, parțial sau total, victimelor violenței domestice” sunt argumentele prezentate de președinta USIR, Maria Alexe, în susţinerea acestui proiect.

Programul evenimentului va cuprinde mai multe activități cu mesaj exprimat prin diverse forme culturale, respectiv, pictură – un atelier pentru copii organizat de asociația „Odaia cu Picturi”, un moment muzical: DUO – Andreia Bălan (vioară) și Izabella Brașoveanu (pian), iar în cadrul expoziției de arte vizuale va fi inserată și expoziția „Martorele Tăcute”, care redau istorisiri ale unor victime ale violenței domestice.

Prin flyere specifice va fi marcată și campania pentru egalitatea de șanse între femei și bărbati, care după cum s-a afirmat la Națiunile Unite, „nu este un drept fundamental, ci un drept necesar, fundament pentru o lume pașnică, prosperă și durabilă”.

Intregul eveniment este dedicat zilei de 8 Martie – Ziua Internaționala a femeii.