Pensii speciale, bani de chirii, bani pentru vaccinare. Celelalte categorii sociale de ce mai rămân în România?

Când ești medic și primești bani în plus pentru implicarea în campania de vaccinare ca să îți faci practic meseria de zi cu zi…

România este țara ”specialilor”. Dacă în 1989, românii erau egali în fața legii, primeau salarii și pensii aproximativ la fel, de vreo 30 de ani încoace, clasa politică care s-a perindat prin Parlament sau Guvern a reușit ”performanța” negativă de a crea o discrepanță adâncă între categoriile sociale din țară. Astfel, pe lângă deputați și senatori, au ajuns să încaseze pensii speciale inclusiv angajații din Parlament, magistrații, polițiștii, militarii, jandarmii, foștii angajați la Curtea de Conturi, aviatorii. Vorbim de categorii care, pe lângă salariile foarte mari comparativ cu cele încasate în mediul privat, mai primesc și facilități gen decont transport sau plată chirie. Avantaje peste avantaje comparativ cu oamenii de rând care au avut ”ghinionul” să aleagă o altă meserie.

Mai nou, în această clasă de ”elită” a României au mai fost introduse și cadrele medicale. Dintr-un ghinion numit coronavirus, bineînțeles. Pandemia a ridicat și această categorie la rang de ”specială”. S-a ajuns acum astfel încât medicii și asistentele să fie plătiți pentru simplul fapt că se implică în campania de vaccinare. Adică mai iau un supliment doar pentru că își fac meseria de zi cu zi. Să nu uităm de salariile pe care le încasează în prezent personalul medical…

Tot în aceste zile a apărut în presa centrală și faptul că angajații prefecturilor încasează sporuri de 30%, tot pentru ”implicare”.

Vedem toate aceste lucruri în România anului 2021. Un an în care România mai are în jur de 18-19 milioane de cetățeni. Cu alte cuvinte, am pierdut aproximativ 3 milioane, poate chiar mai mult pentru că datele din statistici nu prea coincid cu realitatea din teren.

Politicienii români se miră că tot pleacă tinerii din țară, dar, în același timp, nu fac nimic pentru a-i aduce înapoi. Indiferent că vorbim de PNL-PSD sau USR, toate partidele sunt la fel. Promit mult și fac puțin. Cel puțin USR și PNL au promis celor din diaspora că îi vor aduce acasă. La fel și diasporenii au votat cu cele două partide tot pentru a se întoarce acasă. Câți au venit ?

Când ai o clasă politică praf, cu partide care luptă pentru puterea lor, pentru influență, pentru a-și băga oamenii lor pe posturi bine plătite la stat, ce pretenții să ai ca tinerii să rămână în țară? Când termină școala un absolvent de liceu sau facultate, ce vede când deschide televizorul?Dansatoare angajate la DSP, ospătari manageri de spital, pensii speciale pentru tot mai multe categorii sociale, salarii la stat duble decât la privat, oameni angajați pe ușa din dos pentru a ocupa funcții bine plătite la stat,  și tot așa…Asta e realitatea, asta e România!

Atunci, celelalte categorii din țară, de ce ar mai rămâne aici? Să plătească taxe și impozite pentru a asigura salarii și pensii nesimțite pentru bugetari? De ce să nu plece tânărul într-o țară unde este respectat și plătit corect pentru munca prestată, nu în bătaie de joc, chiar dacă lucrează la privat. În țările europene, angajații la stat au salarii mai mici sau la fel ca cele din privat, nicidecum mai mari.

În concluzie, când ai sănătatea praf, învâțământul pus pe butuci, birocrație enormă, oameni angajați la stat care mută hârtii dintr-o parte în alta, pensionari speciali, superangajați la stat, promovare pe criterii de rudenie sau prietenie,când ai concursuri trucate, de ce să rămâi în țară?

Să rămână doar bugetarii în România, să vedem cine le mai plătește salariile și pensiile!

Cristi FLOREA

redactor șef

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: