Peisajului cultural minier de la Roșia Montană a fost inclus în Patrimoniul UNESCO

Peisajului cultural minier de la Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul umanității. Dosarul Roșia Montană a fost pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu și a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a admis, marți, candidatura sitului Roşia Montană. Decizia a fost luată de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China care are loc online în perioada 16-31 iulie 2021

Președintele Klaus Iohannis a postat pe pagina de facebook un mesaj referitor la includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO: „Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei.”

„Roșia Montană a intrat, astăzi, în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Este o veste mare și nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea.
Comunitatea din Roșia Montană, pe care o cunosc, merita această șansă de multă vreme, pentru că oamenii de acolo, dar și alte organizații civice din țară s-au bătut ani în șir pentru această recunoaștere. E o șansă unică la dezvoltare durabilă, o șansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una dintre cele mai de preț comori ale istoriei vechi a românilor.
Însă dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba în primul rând de găsirea unor soluții economice și sociale viabile și durabile, de dezvoltare turistică. Toate acestea, gândite pe profilul zonei, vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune.
Felicitări tuturor celor care au crezut în această șansă și care au făcut posibil momentul de azi!” , a postat  Dacian Cioloș pe pagina sa de facebook
Mai multe detalii pe DIGI24.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: