Patru clădiri istorice din Brașov vor fi reabilitate cu bani de la bugetul local

Patru noi imobile au fost propuse municipalității pentru cofinanțarea din bugetul local a lucrărilor de reabilitare a anvelopelor de către Comisia de coordonare a Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din zonele de acțiune prioritară ale Municipiului Brașov.

Cele patru imobile se află la adresele: Michael Weiss 37 (finanțare 113.744,96 lei), Poarta Șchei nr. 18 (finanțare 61.262,99 lei), Bd. Eroilor nr. 21 – clădirea în care se află Muzeul de Artă Brașov (finanțare 447.654,76 lei) și Șirul Beethoven nr. 2 (finanțare 140.305,76 lei), fostul imobil de apartamente destinate profesorilor Colegiului Șaguna, acum proprietate privată.

Reamintim că în anul 2016 a fost adoptată Legea 166-privind creşterea calității architectural-ambientale a clădirilor, care reglementează reabilitarea anvelopelor (acoperiș și fațadă) clădirilor din zonele istorice.

În anul 2018 Primăria Municipiului Brașov a adoptat Regulamentul de aplicare a legii si a implementat programul pilot pe 3 imobile (str. Sf. Ioan nr. 10, Piața Enescu nr. 6 și str. Michael Weiss nr. 35)

În anul 2021 Consiliul Local al Municipiului Brașov a adoptat Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din zonele de acțiune prioritară ale Municipiului Brașov și noul Regulament de aplicare a legii și a înființat Fundația Monumentelor Istorice Brașov, care să coordoneze aplicarea lor.

A fost înfiinţată Comisia de Coordonare a Programului Multianual, care analizează solicitările de intervenție la anvelopele clădirilor și cofinanțarea acestora, care și-a început activitatea la 4 octombrie 2021.

Comisia a propus pentru cofinanțare 4 imobile aflate în diferite stadii de execuţie a lucrărilor, având dosarele tehnice și financiare complete și fiind asigurată contribuţia proprietarilor. Valoarea totală a cofinanțării propuse este de 762.969 lei și este cuprinsă în bugetul local pentru anul 2021.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: