Parlamentul de acum 100 de ani, un exemplu

Împlinirea a 100 de ani de la reformele constituționale adoptate de Parlamentul României întrunit la Iaşi, a fost celebrată astăzi printr-o şedinţă solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. În 1917, în condiţiile în care o mare parte din România fusese ocupată de trupele austro-ungare, Regele şi familia sa, Guvernul şi Parlamentul, şi-au continuat activitatea în noua capitală a țării.

 

„M-am simţit onorat, ca deputat, să retrăiesc acel moment alături de colegii mei şi să-i avem ca invitaţi pe Altețele Sale Regale, foștii președinți ai României și înalți clerici. Parlamentarii din acele vremuri pot fi un exemplu pentru noi, noua generaţie de aleși din Legislativul României. Ei au luat decizii istorice care s-au raportat corect la oameni, cum au fost Legea pentru Reforma Agrară și Legea Electorală. Parlamentarii de atunci au făurit prin aceste două legi viitorul României, pentru că acestea au fost aplicate după 1918, în România Mare. Parlamentarii PSD vin, în prezent, cu un program de guvernare centrat pe cetățean, care, să ducă la o creștere a nivelului de trai”, a declarat deputatul PSD Mihai Mohaci.

 

Ceea ce este cu adevărat remarcabil pentru acele vremuri este faptul că în împrejurările vitrege până la reuşita contraofensivei româneşti, Parlamentul a desfăşurat o activitate normală.

 

„Sigur că nu se compară situaţia şi nici anii, dar vedem cum este important semnalul pe care deputaţii şi senatorii îl dau când îşi văd de treabă, când abordează corect procesul legislativ, când nu lipsesc de la comisii și în plen. La noi, în Grupul Parlamentar PSD avem o mobilizare exemplară în acest sens. Iar una dintre provocările, la o scară mult mai mică, a fost la începutul acestui an, când parlamentarii, în ciuda intenţiilor vădite de a se întârzia adoptarea Legii Bugetului, au lucrat la acest proiect şi l-au votat. Trebuie înțeles că o generație nu trebuie să ia totul pentru sine, ci să lase, celor care vor veni, o țară mai bogată”, a completat parlamentarul social-democrat.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: