”Palmă” pentru Coliban: ”Brașovul se află în topul celor mai poluate orașe.În loc să vorbim despre defrișări închipuite, mai bine plantăm”

Brașovul se află în topul celor mai poluate orașe la nivel european.Este timpul să trecem de la politica declarațiilor la politica faptelor. În loc să dezbatem pe marginea celor 10.000 de copaci de care nu s-a atins nimeni, mai bine ne aplecăm asupra îngrijorărilor reale. Problemele de mediu, aerul poluat din Brașov rămân o rană deschisă, care sângerează în fiecare zi. Acest puroi care planează deasupra Brașovului îl putem sparge. Fără populism, ci prin acțiuni certe.

S-a rupt lanțul de iubire dintre Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România (USR) Brașov, după nicio lună de când au bătut palma. Mărul discordiei a fost proiectul Gorița. În timp ce consilierii USR au votat pentru revocarea hotărârii din 2017,  consilierii PNL și PSD s-au abținut, motivul fiind existența unei acțiuni în instanță pe acest caz. Cum era și logic, consilierii celor două partide au hotărât într-un fel că cei în măsură să decidă în acest caz sunt magistrații, mai ales că proiectul se află deja pe masa lor.

Într-o altă ordine de idei, USR a ieșit imediat cu un comunicat de presă populist prin care arăta cu degetul spre cele două partide, cum era și firesc, ei având un interes major în proiectul Gorița, fiind implicați direct. Mai mult decât atât, USR Brașov le-a solicitat liberalilor să își respecte acordul de parteneriat la nivel local și să ”voteze” într-un fel proiectul, adică vor sau nu, consilierii PNL să voteze. Modul de abordare, pare mai mult desprins din filmele turnate în Coreea de Nord decât în România, mai ales că vorbim de un partid nou, unul care susține că aleșii decid singuri cum să voteze. Dacă este așa, atunci cum pot să le ceară liberalilor să voteze pentru acest proiect dacă ei simt că nu vor și că nu este legal, mai ales că aceștia sunt din alt partid?

Din acest motiv, PNL a transmis sâmbătă un fel de drept la replică useriștilor prin care le solicită să renunțe la populism și să treacă la acțiuni concrete pe zona de mediu. Nu au uitat liberalii nici să-i înțepe pe colegii din alianță, aducând aminte că Brașovul este un oraș poluat, iar actuala administrației ar trebui să se aplece mai mult asupra acestui aspect, dar prin decizii ferme, nu prin declarații. Din acest motiv PNL Brașov a decis să demareze o amplă campanie de plantare a 100.000 de copaci.

Proiectul DF Goriţa

”PNL și PSD au decis azi în Consiliul Local ca proiectul Drumului Forestier Gorița să continue. Împotriva dorinței a 15.000 oameni care au semnat o petiție care cerea stoparea acestui proiect, suspendat în instanță de Tribunalul Brașov în data de 19.12.2019, în urma acțiunii Partidului Uniunea Salvați România și a asociațiilor România Civică și Brașovul Pedalează. Toți consilierii PNL și PSD au votat “abținere”, ceea ce a dus la respingerea proiectului.

Hotărârea Consiliului Local Brașov respinsă azi prin abținerile PNL și PSD avea în vedere revocarea parțială a HCL 154/2017, 178/2017, 312/2019 și 441/2019 în sensul eliminării din obiectul proiectului a construirii drumului forestier nou (Gorița) și limitarea acestuia la reabilitarea drumurilor forestiere existente.Demersul în instanță de anulare a proiectului, pornit în ianuarie 2020 de Partidul Uniunea Salvați România își urmează cursul, având următorul termen de judecată în 16.02.2021.

Drumul forestier Gorița, în lungime de 11,003 km, proiectat să treacă prin păduri încadrate la categoria 1.4 a (păduri parc) presupune extragerea a 8000 arbori, având o lățime a culoarului de defrisare de pana la 20 m (față de 2m, lățimea maximă a drumurilor permise în pădurile încadrate în această categorie, prin Ordinul 766/2018).Considerăm că, prin votul de azi, PNL nu și-a respectat acordul de parteneriat la nivel local. Vom propune din nou, în următoarea ședință a Consiliului Local renunțarea la proiect și invităm PNL la respectarea principiilor și a programului politic agreat”, au transmis intr-un comunicat cei de la USR.

 

²Copacul familiei mele²

100.000 de copaci nou plantați pentru un Brașov verde

 Brașovul se află în topul celor mai poluate orașe la nivel european.

Este timpul să trecem de la politica declarațiilor la politica faptelor. În loc să dezbatem pe marginea celor 10.000 de copaci de care nu s-a atins nimeni, mai bine ne aplecăm asupra îngrijorărilor reale. Problemele de mediu, aerul poluat din Brașov rămân o rană deschisă, care sângerează în fiecare zi. Acest puroi care planează deasupra Brașovului îl putem sparge. Fără populism, ci prin acțiuni certe.

În următoarea ședință a Consiliului Local, la inițiativa liderului PNL Brașov, Adrian Ioan Veștea, consilierii PNL vor propune un proiect numit generic ²Copacul familiei mele², în cadrul căruia vor fi plantați peste 100.000 de copaci, astfel încât fiecare familie din municipiul Brașov să aibă propriul copac, identificat printr-o plăcuță cu numele familiei care-l plantează. Va fi cea mai amplă acțiune prin care să atragem atenția asupra problemelor de mediu și vrem ca fiecare brașovean să fie implicat în construirea Brașovului verde.

Propunem ca acțiunea de plantare să aibă loc în primăvara anului viitor. Vrem să implicăm fiecare gospodărie într-un mod organizat, planificat, astfel încât fiecare să știe exact ziua și locul unde se va planta simbolul familiei lor.

²În loc să vorbim despre defrișări închipuite, mai bine plantăm. În loc să avem discuții inutile despre copaci pe care nu i-a tăiat nimeni, mai bine să facem din mediul curat o certitudine. În prezent, nu ne luptăm doar cu poluarea mediului, ci și cu poluarea cauzată de manipulare și amatorism. Invităm colegii USR din Consiliul Local și pe primarul Brașovului să susțină acest proiect, astfel încât să dăm dovada unui parteneriat veritabil pentru un Brașov verde. România de mâine se construiește pe certitudini și rădăcini sănătoase, așa cum au brașovenii. Un copac sădit este povestea unei generații. Prin acest proiect vrem să atragem atenția asupra problemelor de mediu și un semnal de alarmă pentru a proteja natura, pentru că protejând natura ne protejăm pe noi, oamenii. Politica construită pe certitudini înseamnă fapte, iar pentru realizarea acestui proiect invităm toate partidele din Consiliul Local să-l susțină. Alături de consilierii municipali PNL, vrem să oferim brașovenilor CERTITUDINEA unui aer curat², a declarat președintele PNL Brașov, Adrian Ioan Veștea.

 

Biroul de presă

PNL Brașov

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: