Orașul ”SMART”, fără autobuze electrice, cu troleibuze din anii 80 și panouri de informare care dau erori, premiat pentru management informatizat al sistemului de transport :)

Cea mai bună glumă de azi a fost informația cum că Primăria Brașov a primit premiul pentru accesibilitate, la categoria Mobilitate inteligentă, în cadrul galei premiilor „Smart City Industry Awards“ (SCIA), care a avut loc la Palatul Parlamentului, în București.

Ce înseamnă SMART CITY?

Un oraș inteligent sau smart city este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele unui oraș, în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului. Acestea includ, dar nu sunt limitate la: sisteme de transport, spitale, rețele de distribuție a apei, administrarea deșeurilor, școli, biblioteci, agenții publice, departamente informatice locale. Astfel, administrația locală poate monitoriza ce se întâmplă în oraș, cum evoluează acesta și cum se poate asigura o calitate mai bună a vieții. Cu ajutorul senzorilor integrați în sisteme de monitorizare în timp real, datele sunt colectate de la senzori și dispozitive conectate, sunt procesate și analizate.

Întrebarea este dacă cei care au oferit acest premiu au fost la Brașov, au studiat puțin problema.

La Brașov, transportul local este de departe cel dorit de locuitorii orașului. Fără autobuze electrice, cu panouri de informare care de multe ori dau erori, cu un sistem inteligent lipsă care trebuia să funcționeze și să dirijeze traficul în așa fel încât autobuzele să nu aibă întârzieri pe traseu, cu o colectare selectivă a gunoiului care nu prea există, cu un nivel de poluare maximă, cu multe depășiri ale limitei legale, chiar astăzi se înregistrau depășiri la capitolul pulberi în suspensie, orașul s-ar putea încadra mai mult la rubrica ”așa nu”. Nici la capitolul supraveghere video orașul nu stă foarte bine sau la școli.

Și plimbatul pe jos…iar este o problemă în Brașov. Totul din cauza lipsei locurilor de parcare. Mai toate trotuarele sunt pline de mașini, iar pietonii abia se pot strecuta printre acestea. De bicicliști nici nu se poate discuta pentru că aceștia au probleme mari în a se deplasa prin Brașov.

Oare cei care au oferit premiul Municipiului Brașov au verificat aceste informații sau au mers cu premiatul pe ochi frumoși sau alte interese?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: