Opera Brașov prezintă „Mănăstirea Argeșului” de I. Mureșianu – prima compoziţie vocal-simfonică românească

Miercuri, 17 mai 2017, de la ora 11.00, în Sala Operei, cei mici sunt invitați să vizioneze spectacolul „Frumoasa din Pădurea Adormită”, pe un scenariu de Silvia Kerim și muzica compusă de îndrăgitul Marius Țeicu. În distribuție: Mariana Tomescu, Andromeda Nemeș, Simona Mărcan, Asineta Răducan, Cristina Roșu, Alina Ichim, Rodica Iuga, Nicolae Zaharia, Mugurel Oancea, Cristian Dicu. Își dă concursul Baletul Operei Brașov. Regia artistică este semnată de Attila Török.

            Preț bilete: 10 lei – Pentru acest spectacol nu mai sunt bilete disponibile!

 

Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” vă așteaptă miercuri, 10 mai 2017, de la ora 17.00, la muzeu pentru Recitalul de la ora 5, intitulat „Cântându-l pe Iacob Mureșianu”. Acesta este un eveniment extraordinar în cadrul Centenarului Iacob Mureșianu (1857 – 1917), organizat de Muzeul „Casa Mureșenilor” și Asociația „La Muse Héritage Musical” – Montreal, în colaborare cu Opera Brașov, Filarmonica Brașov, Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” Brașov, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, dedicat compozitorului brașovean. Artiștii Operei Brașov: Valentina Mărgăraș – soprană, Maria Petcu-Catrina – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Alexandru Aghenie – bariton, Nora Vlad – actriță și Simona Patriche – pianistă au pregătit un program special, care îl va omagia pe Iacob Mureșianu, program ce cuprinde, în cea mai mare parte, piese de referință din creația acestuia („Romanța”, „Canon”, „De la poarta badii-n sus”, „Mi-a trimis bădița dor”, „Cât trăiești, să nu iubești”).

 

Sâmbătă, 20 mai 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, este programat spectacolul cu opera „Madama Butterfly” de G. Puccini, pe un libret de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa. Premiera operei a avut loc la Brescia, pe data de 28 mai 1904. La Opera Brașov, opera a fost pusă în scenă în 2012, cu prilejul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet.

„Madama Butterfly” este o capodoperă ce impresionează de fiecare dată publicul, atât  prin frumuseţea şi dramatismul muzicii, cât şi prin subiect. Acțiunea are loc la începutul secolului al XX-lea în Japonia, lângă portul Nagasaki. Diferenţa de mentalitate poate crea erori  şi conflicte majore, atunci când aspectele fundamentale ale vieţii – dragostea, loialitatea, prietenia – nu sunt luate în serios. Americanul F.B. Pinkerton nu ia nici o clipă în serios nunta pe care o organizează în Japonia cu micuţa Butterfly, care este de o nobleţe sufletească şi o gingăşie cu totul specială. Butterfly îl aşteaptă timp de trei ani, alături de copilul său, fruct al dragostei pentru Pinkerton. Acesta se reîntoarce doar pentru a lua copilul, pe care doreşte să-l crească în America. Pentru Butterfly viaţa nu mai are nici un sens. Emoţionanta creaţie a lui Puccini reprezentată la Opera Braşov îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Nicolae Dohotaru de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. În distribuţie: Anda Pop, Mihai Irimia (debut), Adrian Mărcan, Gabriela Hazarian, Nicolae Zaharia, Claudiu Bugnar, Marian Rește, Lorand Cristian, Sonia Hazarian. Participă Corul și Orchestra Operei Brașov. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru Hogea, scenografia de Rodica Garştea şi coregrafia de Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga. Asistent regie: Nicoleta Chirilă.

Preţ bilete: 30 lei; 20 lei

 

Marți, 23 mai 2017, de la ora 18.30, la Sala PATRIA, vă invităm să urmăriți o lucrare unică în peisajul muzical românesc, de o deosebită valoare, oratoriul „Mănăstirea Argeșului” de Iacob Mureșianu. Acest eveniment are loc în cadrul aceluiași Centenar Iacob Mureșianu, organizat de Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov și Asociația „La Muse Héritage Musical” din Montreal.

„Poemul narativ care dezvoltă acest subiect fantastic explică, în viziune populară, construcţia dramatică a unui monument de arhitectură. Muzica lui Iacob Mureşianu realizează o sinteză între sursele de inspiraţie folclorică şi tehnicile componistice de provenienţă apuseană. Conţinutul emoţional al limbajului muzical, dramatismul, fiorul liric echilibrat contribuie la desăvârşirea acestei lucrări artistice inedite. Opera-oratoriu „Mănăstirea Argeşului”, prima compoziţie vocal-simfonică românească, a fost concepută în trei părţi, elaborate în perioada anilor 1884 – 1895.  Premiera operei a avut loc la Blaj, în anul 1895, cu decoruri, costume şi mişcare scenică. Orchestra a fost adusă de la Sibiu. Regizor şi dirijor, Iacob Mureşianu. Societatea Corală „Carmen” din Bucureşti, sub bagheta lui Dumitru G. Kiriac, prezintă lucrarea integral, în  anul 1906, în formă de oratoriu. Teatrul Muzical din Braşov (pe scena Teatrului Dramatic) prezintă lucrarea în august 1983, cu titlul de Meşterul Manole, în formă de operă-oratoriu. Amintim protagoniştii, în semn de ofrandă pentru demersul lor cultural. Regia artistică: Carmen Dobrescu, dirijor: Lucian Gropşianu, scenografia: Horia Popescu, maestru de cor: Mircea Oros, mişcarea scenică: Alexandru Vasiliu, din distribuţie făcând parte Liliana Dumitrache, Vasile Pop, Anton Alexandru, Ion Gonţea, Sorin Mugur Curelaru”, afirmă muzicologul Mihai-Gavril Gorobonov.

Interpretează soliștii: Nicoleta Chirilă – soprană, Liviu Iftene – tenor, Andrei Petre – tenor și Dan Popescu – bas. La pian: Simona Patriche. Dirijor va fi maestrul Leonard Boga – Opera Brașov. Își dă concursul Corul Operei Brașov.

Preț bilete: 10 lei

 

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: