Olimpiada Națională de neogreacă se va desfașura la Brașov

În zilele de 26 – 28 aprilie 2017, va avea loc, la Brașov, Olimpiada Națională de neogreacă (neoelenă, limba vorbită actualmente în Grecia). Această limbă se studiază ca limbă a minorităților în câteva școli din țară, dar mai ales în cadrul organizat de Uniunea Elenă din România, care are filiale în peste 25 de județe. La competiția organizată la Brașov de Inspectoratul Școlar al Județului Brașov și de Uniunea Elenă din România (prin filiala din Brașov) participă 184 de elevi din 18 județe. Ei sunt grupați pe niveluri lingvistice corespunzătoare Cadrului European de Referință pentru studiul limbilor străine (CECRL), respectiv A1 (8-13 ani), A1 (14-18 ani), B1, B2, respectiv C.

Festivitatea deschiderii va avea loc în data de 26 aprilie 2018, la Sala Patria și va consta în alocuțiunile oficialităților și un program artistic oferit de UER și de elevi ai Liceului de Muzică „T. Ciortea”, din Brașov. În foiaer vor fi expuse artefacte ale elevilor Liceului de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch”, din Brașov, ca într-o fericită întâlnire între segmente complementare ale culturii materiale și spirituale.

Proba scrisă este programată pentru 27 aprilie 2017, la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, din Brașov, începând cu ora 9.30 și va dura 3 ore. Seara va avea loc o manifestare specifică acestei comunități, care se revendică de la zeul Dionysos – seara grecească, la Restaurantul Bistro 2003, o celebrare a întâlnirilor membrilor acestei comunități și a tuturor participanților.

Vineri, 28 aprilie a. c. va avea loc Festivitatea de premiere a celor mai buni participanți, cu premii oferite de MEN, de UER, de instituții de prestigiu din Brașov și din țară.

 

Nicolae SAVIN

Inspector școlar pentru limba și literatura română, la IȘJ Brașov

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: