Oficiul de Cadastru: atitudine neolitica, taxe exorbitante

O.C.P.I Brasov (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara) se doreste o institutie moderna, la standarde occidentale. De netagaduit importanta si complexitatea unei evidente clare si la zi a imobilelor si proprietatilor. O cladire moderna, un hol primitor, cu siguranta o armata de profesionisti si experti care asigura corectitudinea informatiilor.

Povestea de succes se incheie aici. Relatia dintre institutie si clienti este jenanta, clientii fiind fie persoane fizice fie topografi sau alte entitati juridice. Oricat de bine pregatesti depunerea unui dosar (de exemplu, pentru actualizarea geometriei unui imobil sau o ridicare topo), mereu sunt surprize la depunere sau la ridicare. Mereu sa gaseste nod in papura, mereu e neclar un coltisor al unei foi, mereu lipseste o semnatura pe o pagina sau o parafa pe o adeverinta si… boom! dosarul e respins sau amanat pentru clarificari sau rectificari. Trebuie sa o iei de la capat, sau de la jumatatea drumului.

Mai este si termenul pentru a da un raspuns solicitantului. Pentru anumite acte durata normala de solutionare este 15 zile lucratoare (3 saptamani)! Iar dupa aceste 3 saptamani te poti trezi ca mai este necesar inca un document sau samnatura (pe care le puteai obtine de o mie de ori in asteptarea raspunsului). La acestea se mai adauga si caderea sistemului informatic; pur si simplu, depunerea sau eliberarea actelor e deseori blocata de softul cu personalitate care nu mai vrea sa lucreze cu publicul. (Mai stim noi si alte sisteme, cum ar fi cel pentru cardul de sanatate, care sunt gatuite si subdimensionate, monopolizate de anumite firme, nu dam nume…).

Si, peste toate acestea, mai intervin situatii exceptionale care, la randul lor, contribuie la amanarea termenelor si solutionarilor; un astfel de caz recent cand, ca urmare a decesului unui coleg al institutiei, toti functionarii au devenit bisericosi si institutia a tras toate obloanele o zi. O zi de lucru cu publicul.

Va vor scoate ochii cei de la Relatii Clienti ca, daca sunteti grabiti, puteti apela la taxa de urgenta. Suna a mana cereasca: termen de 5 zile lucratoare in loc de 15, o saptamana in loc de trei saptamani de asteptare! Doar ca va veti desumfla repede cand veti afla ca taxa de urgenta e de 5 (cinci) ori mai mare decat taxa normala. De exemplu, o depunere dosar topo e normal 250 RON, iar cu taxa de urgenta e 1250! Nu te obliga nimeni, e decizia ta, dar hai sa fim seriosi, nu toti sunt patroni sau CEO de multinationale. Si, la o adica, daca taxa e de 5 ori mai mare, termenul de solutionare nu ar trebui sa fie de 5 ori mai rapid?!

Am invita cu respect Oficiul pentru Protectia Consumatorilor (ca de la oficiu la oficiu) sau alte institutii de control sa verifice daca sunt doar clientii mofturosi sau absurzi. Dar cum Oficiul de Cadastru a devenit stat in stat, suntem la mana lor; ramane sa admiram cladirea moderna, sa plecam capul, sa vorbim in soapta, ca nu cumva sa suparam vreun expert si sa arunce pe geam tot teancul de dosare in lucru.

Tineti-o tot asa, ca sunteti pe drumul cel bun. Spre Neolitic!

Adi TATU

3 comentarii la „Oficiul de Cadastru: atitudine neolitica, taxe exorbitante

 • 15 august 2019 la 12:30
  Permalink

  – in instituitie sunt angajati personal de specialitate si nu experti; din cate stiu sau cel putin functiile se ocupa prin conscurs si sunt probabil sunt si functionari publicin si de aici cu consecintele de rigoare specifice administariei publice si functiei publice
  – cat priveste taxele in fapt ele sunt tarife ne purtatoare de TVA, eu zic sunt tarife publice deci ar fi trebuit sa fie argumentate ca valoare prin fundamentare de formare oricarei taxe sau tarif pe care il percepe agentia si aprobat de Minsterul finatelor publice

  Răspunde
 • 15 august 2019 la 16:46
  Permalink

  si la sibiu e la fel. pt un extras am stat 2 ore. intre timp am aflat ca directoarea de la sibiu e nevasta unuia de la alde si normal trebuia sa aiba si ea o functia pe spinarea statului. asa ca ce asteptari poti sa ai ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: