O VIOARĂ STRADIVARIUS ȘI UN DIRIJOR AFLAT PENTRU PRIMA DATĂ LA BRAȘOV!

Filarmonica Brașov invită publicul meloman, joi, 11 aprilie  2019,  de la ora 19.00, la Sala Patria, la Concertul Simfonic Extraordinar susținut de  Orchestra Simfonică sub bagheta dirijorului bulgar Dian Tchobanov.

Invitatul serii este renumitul violonist Alexandru Tomescu.

Programul aduce în atenția auditoriului lucrări de referință din literatura muzicii clasice: Cl. Debussy – “Preludiu la după-amiaza unui faun”, C. Saint -Saens – Concertul numarul 3 pentru orchestră și F. Mendelssohn – Bartholdy,  Simfonia a III-a în la minor op. 56, “Scoțiana”.

 

Profil de artist…

 

Dirijor de aleasă calitate, spontan, autentic, cu o gestică elegantă, dirijorul Dian Tchobanov este la prima colaborare cu Orchestra Simfonică și de asemenea, pentru prima dată la Brașov.

Născut în Bulgaria, Dian Tchobanov ocupă din anul 2013 funcția de Director muzical al Operei din Plovdiv (Bulgaria) și de dirijor invitat permanent al Operei Naționale din Zagreb, Croația.  A obținut diploma de Master la Academia de Muzică de Stat (Sofia) în 1997 și la Universitatea de Arte și Muzica Internațională din Viena, Austria. A fost distins cu Premiul II și Premiul Special al Concursului Internațional de Conductori “Lovro von Matacic”, unde din 2015 a fost invitat să facă parte din juriu.

Maestrul Dian Tchobanov a efectuat numeroase colaborări de succes în Europa, America, China, Brazilia și de asemenea, a participat la numeroase festivaluri.

 

Alexandru Tomescu a debutat la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța și efectuează primul turneu în străinătate, în Germania și Austria.

Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma să formeze „Romanian Piano Trio”, formație deja cunoscută melomanilor din România, prin aparițiile sale în diverse festivaluri din România și din străinătate, precum și prin turneele MusicON organizate în premieră națională.

În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani.  Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.

Pe 10 aprilie 2009 a concertat, timp de o jumătate de oră, în stația de metrou “Piața Victoriei”, îmbrăcat în haine modeste. Efectul muzicii de calitate asupra bucureștenilor care se aflau la o oră cu trafic de vârf în stația de metrou a fost neașteptat. Zeci de oameni s-au oprit din drum, cu riscul de a întârzia la serviciu, doar pentru a asculta câteva acorduri din “recitalul” lui Tomescu și pentru a pune o bancnotă în cutia așezată în fața interpretului. Muzicianul a strâns de la călători peste trei milioane de lei vechi.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Fie că vocea se aude la Radio România Muzical sau la Radio Guerrilla, fie că vorbele sale sunt tipărite în Dilema Veche sau în revista Viva!, el explică ce înseamnă să fii artist în România secolului XXI, ce surse îi hrănesc inspiraţia şi de ce muzica clasică merită o şansă.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007 a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

În încheiere – un citat relevant, care deși se referă la un singur concert pe care Alexandru Tomescu l-a susținut în Noua Zeelandă, poate fi extins la întreaga sa carieră: „Alexandru Tomescu  scoate o muzică nemaipomenită din Capriciile de Paganini, evidențiind contraste, lasând fiecare frază să trăiască şi să respire. M-am aşteptat la o seară cu şampanie spumoasă, însă Alexandru Tomescu a servit whiskey”.  (David Larsen – Metro Magazine, Noua Zeelandă).

 

Biletele se găsesc la Sala Patria, din B-dul 15 Noiembrie, nr. 50 A, dar și on-line, pe www.bilet.ro. Costul unui bilet este de 50 Ron.

Program casierie:

Luni-Miercuri:12-15
Marți – Joi: 16 – 18

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: