O nouă înfrângere pentru primarul Coliban! Consilierii locali au votat din nou împotriva unui proiect discutabil cu conotații sociale

”Catârul” de la Primăria Brașov! Deși nu a prezentat documentația consilierilor locali privind achiziționarea terenurilor de la Bod, primarul vrea ca aceștia să voteze fără să cunoască detaliile proiectului.

Lipsa transparenței, aceeași problemă la Primăria Brașov!

Primul consilier care a deschis ”balul” a fost Pamela Diaconu. ”Dacă sunt de aproape un an acești bani de ce nu ați informat Consiliul Local despre intenția de a achiziționa terenuri? Vineri am primit doar 3 documente. Dacă le analizam, în conținut se face referire ca UAT a purtat o corespondență cu lichidatorul. Din 5 octombrie existau documente care atestau proprietatea, certificate de urbanism. Deși acestea existau din 5 octombrie, noi nu le cunoaștem nici astăzi. Potrivit legii privind transparența, ar fi trebuit să informați și să consultați cetățenii chiar dacă erau informații pe care nu ati fi vrut sa le furnizați, lucru pe care nu l-ați făcut. De vineri am văzut că ați inițiat tot felul de sondaje pe facebook, nu înțeleg cum de vineri ați fost deschis față de cetățeni, dar până vineri nu s-a întâmplat nimic”, a spus Pamela Diaconu, consilier local PNL.

A urmat discursul politicianist al primarului Allen Coliban care s-a obișnuit să mute discuția în altă parte când nu are răspunsuri și să repete obsesiv lucruri care nu sunt în concordanță cu realitatea.

Intenția de cumpărare la CET, în perioada următoare au apărut anchete DNA, oferte, etc. S-a produs o accelerare a pieței speculative în zona acestui teren. La Bod s-a trecut deja prin mai multe etape de licitație unde nu s-a prezentat nimeni. Un speculant care stă la bine poate fi surprins de participarea Primăriei Brașov. Prin urmare, pornind de la valoare și după ce am primit sfaturi am considerat să vin în ședință de îndată ca să avem timp până astăzi. Proiectul are viză de legalitate, nu este nimic ilegal. Nu am făcut sondaje pe facebook. Noi am respectat legea. Văd că în loc să discutăm pe cifre, vorbim altele.Am avut o discuție cu liderii de grup înaintea ședinței Consiliului Local Brașov ”, a spus Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov.

În replică, consilierul PNL i-a amintim primarului că ar fi discutat mai multe pe marginea subiectului, dar pentru acest lucru era nevoie să aibă toate informațiile necesare.

În consecință ați informat Consiliul Local cu privire la achiziția de terenuri în afara Municipiului Brașov? Ați întrebat cetățenii cu privire la această intenție conform legii, eu am întrebat destul de clar. De ce nu ați comunicat consilierilor locali documentația de evaluare pe care o aveați din 5 octombrie? Ca să discutăm pe cifre, ar trebui să le avem.Ne cereți să luăm o decizie pe vorbe. Pentru că ați primit dumneavoastră niște informații, dar nouă nu ni le prezentați. Ați avut timpul necesar, dar ne băgați sub nas doar o parte din documente. Tocmai că suntem cu toții de bună credință, ar fi fost normal ca măcar liderii de grup să cunoască problema. Spuneți că este 2 euro, dar vorbim că acesta e preț de pornire și este vorba despre o licitație”, a spus Pamela Diaconu.

Tirul nemulțumirilor a continuat cu intervenția consilierului local Lucian Pătrașcu, liderul social-democraților.

Domnule primar, hai să terminăm cu aceste manipulări! Nu înțeleg de ce insistați cu 2 euro pe mp de parcă știți dumneavoastră că acesta va fi prețul. Noi, grupul PSD, nu am avut discuții niciodată cu dumneavoastră, deci nu ați discutat cu noi așa cum ați afirmat. Brașovenii plătesc taxe și impozite la stat, deci clar că la această sumă au pus umărul și brașovenii, nu este GRATIS așa cum tot afirmați. De ce nu am fost și noi pe acel teren să vedem exact ce se întâmplă acolo? Acolo sunt imobile unde locuiesc familii? Ce se întâmplă? Terenul ar fi foarte mlăștinos, ce faceți acolo? Ar fi trebuit cu o săptămână înainte să aflăm ce se întâmplă acolo. Care sunt terenurile industriale din Brașov, ce suprafețe au și ce preț sau ați mers doar pe CET și BOD? Noi nu suntem de acord ca banii publici să se ducă pe aventură. Din păcate, nu avem documentele necesare pentru acest proiect. Noi vrem o dezbatere publică. Să întrebăm brașovenii dacă banii lor ar trebui investiți prin alte UAT-uri”, a declarat Lucian Pătrașcu, liderul consilierilor PSD.

 

O tiradă presărată cu dezinformări. Guvernul a dat 10 milioane lei de la bugetul de stat. Sunt banii românilor de care pot beneficia brașovenii. Avem niște bani pentru investiții, dacă nu îi folosim până la sfârșitul anului, pierdem banii. Dumneavoastră încălcați acest cod al onoarei. Vă interesează doar un discurs public. În schimb, cu liderul PNL am avut o discuție. Ce facem cu familiile? Gândiți-vă ce se întâmplă cu ele dacă vine un privat. Într-adevăr există o zonă unde sunt familii.În privința CET-ului am avut discuții la nivel de ANAF, de guvern și cu lichidatorul. Am cerut evaluări pe anumite porțiuni. În paralel au mai fost în insolvență și s-au vândut active la ROMAN SA. Am mers cu oferte și acolo. Din păcate, ROMAN iese din insolvență. Și-a plătit datoriile. Legat de studiile de oportunitate, cine vă sfătuiește o face prost. De mâine vom pune terenul la dispoziția investitorului așa cum este, fără nicio investiție acolo. Brașovul este prima primărie care cumpără terenuri pentru a le pune la dispoziție investitorilor” a răspuns primarul Allen Coliban.

Liderul de grup al PSD a intervenit din nou pentru lămuriri și pentru a-i atrage atenția primarului că nu a răspuns la întrebările puse.

Ce faceți dumneavoastră faceți cu familiile, nu mi-ați răspuns, mi-ați răspuns cu o întrebare, ce face privatul. Dacă dumneavoastră țineți în cercuri restrânse informațiile, noi vom vota în consecință. Niciun investitor nu va veni acolo să-și facă el singur investiții. Cu siguranță că Primăria Brașov va trebui să facă investiții acolo. Nu ați răspuns. Nu este în regulă acest mod de abordare. Dacă aveți nevoie de voturi, puteți să ne informați din timp, nu cu o oră înainte. Modul ăsta de a face politică în cercuri restrânse, țineți-le pentru dumneavoastră”, a spus Lucian Pătrașcu.

La ședință a luat cuvântul și un reprezentant al Asociației Cultivatorilor Sfeclei de Zahăr din Brașov și Covasna.

După cum știți, fabrica a avut un investitor român, care nu tot timpul a avut interesul să meargă fabrica bine. Cultiv sfeclă  de zahăr pe 400 de hectare. Înțeleg bine ce a spus domnul primar, interesele sunt la vedere. Fiecare are un interes, primăria are interese, noi vrem ca fabrica să funcționeze. Este un lucru îmbucurător că fabrica funcționează. Bod este cea mai veche fabrică de zahăr din România. Rugămintea mea ar fi, dacă s-ar putea, să se găsească o soluție să cumpere această investiție, dar cu intenția să facă fabrica să funcționeze. Datoria cumulată a Fabricii de Zahăr nu depășește 6 milioane de euro. Avem o fabrică funcțională și consider că ar trebui să punem mână de la mână pentru a păstra fabrica. Vă pot oferi o soluție. În comuna Feldioara eu sunt proprietar de teren cu 60 de hectare în aceleași condiții. Aveți facilitatea și mai bună, este stație de epurare. Este teren intravilan. În acest moment există un investitor care și-a arătat dispoziția de a cumpăra tot ce este la fabrica de zahăr”, a spus Mihai Tatu, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Brașov și Covasna.

Primarul Allen Coliban i-a explicat că nu actuala administrație a băgat în faliment Fabrica de Zahăr de la Bod.

Ce pot să vă asigur este că nu noi am băgat în faliment Fabrica de Zahăr Bod. Noi am putea fi parte la soluții. Varianta în care rezolvăm probleme ar fi cea în care Municipiul ar deveni proprietar. În cazul nostru, vrem să obținem beneficiile pentru dezvoltarea zonei. Dacă se mai face sau nu zahăr la Bod, nu depinde de Primăria Brașov. O dată ce devenim proprietar sunt deschis la discuții. Putem primi de la dumneavoastră o ofertă”,  a adăugat primarul Allen Coliban.

După această intervenție a urmat votul. Proiectul nu a trecut, fiind înregistrate 12 voturi pentru și 14 abțineri care se contabilizează ca voturi împotrivă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: