Acasă Tehnologie O nouă bază de date ajută la armonizarea nevoilor industriei cu noi...

O nouă bază de date ajută la armonizarea nevoilor industriei cu noi abordări ale cercetării inteligenței artificiale

0

Comunitățile de startup învață pe propria piele că dezvoltarea tehnologiei este cea mai dinamică provocare, necesitând în permanență actualizări atât datorită nevoilor pieței, cât și din cauza descoperirilor de ultimă oră în domeniul cercetării și dezvoltării. Pentru a păstra acest ritm, o echipă internațională compusă din reprezentanți ai mediului de afaceri și universități Erasmus+ (Planet 4) a dezvoltat un sistem de taxonomie (Taxonomy Explorer) similar unei baze de date pentru problemele din Industria 4.0 și pentru tehnologiile studiate în prezent.

“Noua revoluție industrială (Industry 4.0) schimbă din temelii modul în care companiile își produc, își îmbunătățesc și își distribuie produsele. Producătorii încep să înglobeze noile tehnologii, inclusiv IoT, cloud computing, precum și intelingență artificială, în unitățile de producție. Deci, colaborarea dintre mediul academic și mediul de afaceri devine imperios necesară”, menționează Liviu Vornicu, director general Exquisite SRL Iași.

„Reducem decalajul dintre ceea ce predăm în universități și ceea ce știu și au nevoie companiile. Dintr-o perspectivă academică, toată lumea spune că multe subiecte nu sunt direct aplicabile provocărilor digitalizării industriei în ceea ce privește tendințele roboticii și inteligenței artificiale. În acest caz, împreună cu companii partenere, am selectat ceea ce se aplică provocărilor de astăzi”, spune un antreprenor, cercetător în design interfață om-calculator, Daniele Mazzei de la Universitatea din Pisa (Italia).

„Folosind acest instrument (Taxonomy Explorer), experții industriali pot identifica tehnologiile care s-au dovedit a fi utilizabile pentru rezolvarea unor probleme similare. De exemplu, ajută să înțelegem mai bine în ce direcție să începem procesul de digitalizare pentru industrializare”, explică D. Mazzei.

Baza de date sprijină experții industriali să identifice tehnologiile care s-au dovedit a fi eficiente în abordarea problemelor din Industria 4.0. Acest lucru economisește timp și efort în cercetarea și evaluarea individuală a diferitelor tehnologii.

Taxonomy Explorer permite companiilor să compare problemele sau provocările cu care se confruntă cu probleme similare care au fost deja abordate. Găsind soluții tehnologice adecvate care s-au dovedit a funcționa în contexte similare, companiile își reduc costurile și se abțin de la a investi în tehnologii care ar putea să nu fie adecvate sau eficiente pentru problemele lor specifice.

„Mediul de afaceri beneficiază cel mai mult de pe urma acestei resurse centralizate și organizate pentru înțelegerea, explorarea și selectarea tehnologiilor care pot aborda eficient problemele Industriei 4.0, ce eEficientizează procesul de adoptare a tehnologiei, îmbunătățește procesul de luare a deciziilor și facilitează colaborarea, conducând în cele din urmă la eficiența și competitivitatea afacerilor în mediul digital care evoluează rapid”, subliniază unul dintre partenerii Planet 4, Irma Bagdonienė, reprezentantul Parcului Tehnologic Kaunas, una dintre cele mai importante comunități de inovare din Țările Baltice.