„Nunta lui Figaro”, online

Cea de-a șasea ediție a Festivalului MOZART se încheie sâmbătă, 13 februarie 2021, de la ora 18.30, cu binecunoscuta operă bufă „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Beaumarchais – La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.

„Nunta lui Figaro” explorează teritorii pe care mulți le-au găsit îngrijorătoare atunci când a fost scrisă, la mijlocul anilor 1780; ceea ce a dat de gândit a fost relația, adesea controversată, dintre clasele sociale. De aceea, piesa originală, a lui Beaumarchais, a fost interzisă de autoritățile din Franța, iar opera lui Mozart a creat nervozitate în rândul monarhiei austriece. Atât piesa, cât și opera fac distincție clară în ceea ce privește limitările impuse de rang și privilegii, arătându-ne că bunul simț poate învinge cu ușurință bogăția și puterea și că modestia autentică poate depăși aroganța nejustificată. Dialogul lui Da Ponte este subtil și meticulos stratificat – dar, în același timp, ingenios și antrenant. Muzica lui Mozart este bine realizată și extrem de sofisticată – dar și foarte melodioasă și contagioasă.

Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de quiproquo-uri neprevăzute şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea. Din distribuția spectacolului, fac parte soliștii: Laura Eftimie – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța (Susanna), Marian Rește (Figaro), Valentin Marele (Contele Almaviva), Anda Pop (Contesa), Anca Panait (Cherubino), Sonia Hazarian (Marcellina), Ștefan Schuller (Doctorul Bartolo), Cristian Dicu (Don Basilio), Alina Ichim (Barbarina), Mugurel Oancea (Don Curzio), Paul Tomescu (Antonio), Andromeda Nemeș, Mariana Tomescu (Două fete tinere). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu (Opera Națională București), iar regia artistică a spectacolului este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent regie: Anda Pop. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Spectacolul va fi transmis, online, în direct, pe pagina de Facebook a Operei Brașov și pe canalul oficial de YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=i2ToDqhyTpA&feature=youtu.be și va putea fi vizionat gratuit!

 

PROGRAM DE SPECTACOLE

20 – 27 februarie 2021

Sâmbătă, 20 februarie 2021, ora 18.30, Sala Operei

DON PASQUALE

Momente reprezentative din opera bufă de G. Donizetti

Distribuția: Dan Popescu, Nicoleta Chirilă, Adrian Mărcan, Liviu Iftene, Cristina Roșu, Mihaela Pop, Dorin Mirea, Adrian Scriminț

 

Orchestra și Corul Operei Brașov

 

Dirijor: Mircea Holiartoc

Regia artistică: Cristian Mihăilescu

Scenografia: Rodica Garștea

Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal

Asistent regie: Anda Tabacaru

Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei

Regie scenă: Dan Antipa

         Preț bilete: 30 lei

 

 

 

Miercuri, 24 februarie 2021, ora 18.30, Sala Operei

ANATOLY de DRAGOBETE

Cu Cvintetul vocal ANATOLY

 

Andrada Mureșan – alto, Gabriel Baciu – tenor I, Ciprian Cucu – tenor II,

Ciprian Țuțu – bariton, Marius Modiga – bas

 

Regie scenă: Marilena Aldea

         Preț bilete: 30 lei

 

Sâmbătă, 27 februarie 2021, ora 18.30, Sala Operei

OPERETA CÂNTĂ ȘI DANSEAZĂ

Spectacol colaj ce include moment reprezentative din operetele compozitorilor Paul Abraham, Emmerich Kálmán, Franz Lehár și Eduard Künneke

 

Soliști: Aurelia Florian, Adrian Mărcan, Asineta Răducan, Alexandru Aghenie, Mădălina Bourceanu, Liviu Iftene, Valentina Mărgăraș, Mihai Irimia, Nicoleta Chirilă, Valentin Marele, Maria Catrina, Ștefan Schuller, Corina Klein, Lorand Cristian, Cristina Roșu, Simona Manole, Alina Ichim, Andromeda Nemeș, Mugurel Oancea

 

Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov

 

Dirijor: Traian Ichim

Scenariul și concepția regizorală: Lăcrămioara Schuller

Scenografia: Rodica Garștea

Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal

Coregrafia: Iulia Coșeriu, Cristina Rotundu

Regie scena: Silvia Papadopoulos

         Preț bilete: 30 lei

 

Număr locuri disponibile: 110

 

Biletele se pun în vânzare de luni, 15 februarie 2021, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la Casa de Bilete a Operei Brașov – str. Bisericii Române nr. 51. Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380.

 

Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

 

Accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

 

Evenimente desfăşurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: