Nu sunt suficiente locuri în creșele din Municipiul Brașov. Soluția PNL, voucherele educaționale oferite de administrația locală

În Municipiul Brașov sunt în acest moment 1347 de cereri de înscriere la creșele în sistem public.

Pentru cine nu e familiarizat cu subiectul, înainte de pandemie, în cele 8 creșe din Municipiul Brașov erau 805 locuri disponibile, dar în contextul pandemic actual, sunt disponibile și ocupate 514 locuri.

Concluzia nefericită este următoarea: nu sunt suficiente locuri în creșele din Municipiul Brașov.

În plus, nu sunt suficiente creșe în anumite localități din zona metropolitană, iar acest lucru are drept consecință supra-aglomerarea celor 8 creșe existente în Municipiul Brașov.

Creșele stimulează natalitatea și economia, și totuși, de ce nu avem suficiente creșe?

Dintr-un absurd al situației, executarea construcțiilor de creșe se face în continuare prin raportare la acte normative depășite, care nu țin cont și nici nu sunt ancorate la nevoile și realitatea actuală.

Chiar dacă au intrat în vigoare legi noi, nu s-a realizat o armonizare/abrogare a legilor existente cu cele intrate de curând în vigoare. Aceste discrepanțe au generat, atunci când discutăm de construirea de creșe noi, o serie de condiții imposibile de îndeplinit.

În anul 2021 prin deschiderea creșei din Strada Apollo, proiect initiat si sustinut de consilierii PNL, sistemul public va crește cu inca 80 de locuri, însă numărul total va fi în continuare mult prea mic față de cererea părinților.

Prin urmare, dupa ce am analizat în amănunt, credem că această situație trebuie depășită cu maximă prioritate autoritatea publică locală.

În primul rând, PNL va susține administrativ construirea de creșe.

În al doilea rând, considerăm că situația impune găsirea unor soluții temporare, până când presiunea pe sistemul public în privința locurilor disponibile nu va mai exista.

Unele soluții deja există, ca urmare a intrării în vigoare a legilor inițiate de către parlamentarii liberali, respectiv a Legii 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă, cu condiția ca autoritatea locală să prevadă în buget, aceste sume.

 

PNL propune introducerea unor vouchere educaționale.

Brașovul a fost și trebuie să rămână un model de bune practici și în privința politicilor demografice (începând cu crearea condițiilor privind nașterea, la cele mai înalte standarde în cadrul Maternității Brașov, acordarea trusoului pentru nou născut, primul ghizodan, autobuze pentru elevi, burse școlare etc.)

De anul trecut, ca urmare a modificării Legii educației naționale nr. 1/2011, prin Legea 185/2020, la solicitarea expresă a părinților, în limita numărului de locuri, pot fi înscriși la grădiniță copiii cu vârstă de minimum 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per școlar stabilit prin hotărâre a Guvernului.

‘’Cu siguranță, trebuie realizată o analiză, pentru a vedea în ce fel se va putea realiza acest lucru și dacă prin această modificare legislativă grădinițele vor putea prelua astfel din numărul copiilor pentru care există cereri de înscriere la creșele din sistemul public. Având în vedere, că din luna mai se vor face noi înscrieri la creșele din sistemul public, mă îndoiesc că această problemă va fi rezolvată.

Propunerea noastră vizează, printre altele, acordarea către părinții cu copii antepreșcolari (0-3 ani), care nu au un loc la creșă, a unui voucher cu sume cuprinse între 250 și 700 de lei în funcție de veniturile nete pe membru de familie’’

spune Pamela Diaconu, consilier local PNL

Voucher-ul poate fi acordat pentru a achiziționa servicii educaționale la o instituție educațională privată sau primit de bunici, în cazul în care aceștia au grijă de nepoții naturali sau adoptați.

Voucherul va fi acordat în baza unui regulament aprobat de Consiliul Local al Municipiului Brașov care să stabilească în mod clar condițiile de eligibilitate și criteriile sociale în funcție de care acest ajutor se poate obține, pentru a asigura suportul necesar pentru îngrijirea, creșterea, formarea, dezvoltarea și educarea copiilor.

Concomitent, echipa de consilieri a PNL Brasov va pregăti soluții legislative menite să clarifice situația creșelor, să modifice condițiile actuale, aproape imposibil de îndeplinit, în așa fel încât Brașovul și România să prospere.

Avem siguranța că aceasta propunere este benefică și va fi primită cu bucurie de părinții din Municipiul Brașov.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: